Нивото на река Струма край село Струмяни е критично

Няма постъпили сигнали за активирали се свлачища на територията на областта

28.03.2015 | 17:57 Редактор: Ирина Георгиева
Нивото на река Струма край село Струмяни е критично

Нивото на река Струма край село Струмяни е критично. Към момента на място са изпратени екипи на "Напоителни системи", тъй като дигата на реката, в този участък, е доста застрашена от високата вода. През изминалото денонощие е регистрирано съществено покачване на реките Струма и Места, като към момента нивото на река Струма е 2 метра и 32 сантиметра, съобщи за "Фокус" областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Михайлов добави, че засега няма постъпили сигнали за залети земеделски земи и селскостопански площи, създадена е необходимата организация и се поддържа постоянна връзка с "Напоителни системи", "Пожарна безопасност и защита на населението" и с "Басейнова дирекция".

Няма постъпили сигнали за активирали се свлачища на територията на областта.

Повишени са и нивата на двата язовирите от Каскадата Арда.

"В момента работят 4-те турбини на язовир "Кърджали" има отворена клапа и притокът на вода е около 400 кубика." - каза Илия Илиев, областен управител на Кърджали.

Според него тенденцията обаче е към спад.

"Има намаление с 100 кубика и тенденцията се е обърнала на спадане и на обяд ще се прецени дали да се затвори клапата или да бъде оставена отворена, за да освободят още малко обем." - посочи Илиев.

"В язовир "Студен кладенец" също работят и 5-те турбини и има една отворена клапа, но нещата са спокойни." - допълни той.

По думите му, притокът на вода намалява.

"По Каскадата Арда не очакваме да има проблеми и двата язовира се наблюдават и се контролира нивото на водата. Нямам информация за преливащи язовири на територията на област Кърджали, няма валежи." - допълни Илиев.

/Снимка: Архив/