МОСВ: До юни МС трябва да приеме изменения в Закона за управление на отпадъците

Нужно е да се запази строгият режим от гледна точка на контрола върху управлението на металните отпадъци, смята тя

28.03.2015 | 13:53 Редактор: Ирина Георгиева
МОСВ: До юни МС трябва да приеме изменения в Закона за управление на отпадъците

МС трябва да приеме промените в Закона за управление на отпадъците до юни. Това коментира на семинар за журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде БТА. На заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и експертите от дирекцията за управление на отпадъците в МОСВ е възложено да анализират кои от предложенията на КЗК, представители на бизнеса и неправителствени организации могат да залегнат законодателството. 

"Моето мнение е, че трябва да се запази строгият режим от гледна точка на контрола върху управлението на металните отпадъци. Трябва да сме непримирими с кражбите на метали, особено от критичната инфраструктура. За жалост продължават такива случаи - от началото на годината имаше кражби от електропреносната мрежа и хората останаха без ток, има нещастни случаи и след откраднати шахти по улицата." - отбеляза екоминистърът.

Не е необходимо да се удължава изтичащият в края на годината срок, в който общините трябва да осигурят площадки за предаване на едрогабаритни или други видове отпадъци, а да ги осигурят, смята министър Василева.

"Отлагателни срокове не смятам, че е необходимо да бъдат въвеждани, мисля, че трябва да бъдат прилагани заложените в закона изисквания."- посочи тя.

За целта общините могат да ползват и съществуващи площадки, да възложат дейността на фирми или да ползват мобилни съоръжения, коментира министър Василева. В някои общини вече се прилага мобилна система, при която пунктове - тип фургони, събират в определен ден от седмицата даден вид отпадъци, за което е уведомено населението, отбеляза екоминистърът. 

"Столична община вече е изградила нужната система, стана известно още от думите й. Не смятам, че се изисква кой знае какъв финансов ресурс, а воля и желание на общините да приведат в действие тези практики." - добави тя.

В коментар на проблемите с разделното събиране на отпадъците и клошарите, министър Василева каза, че начинът за справяне е обединяване на усилията на МВР, МОСВ /чрез регионалните екоинспекции/ и на общинските инспекторати. 

"Докато бяха каруци, имаше възможност със заповед на кмета да се забрани движението им из територията на населеното място. Могат да се налагат и административни санкции при наличието на такива разпоредби в Наредбата за опазване на чистотата на територията на общината. Сега вече са по-модернизирани - имат бусове, колички и трябва обединение на институциите за справяне с проблема." - смята екоминистърът.