Двама набелязани за шеф на БНБ

Финансовият министър потвърди за водени разговори с двама кандидати за управител на БНБ

27.03.2015 | 13:24 Редактор: Ирина Георгиева
Двама набелязани за шеф на БНБ

Димитър Радев и Николай Георгиев са двамата кандидати за управител на БНБ. Тези имена спомена пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов, предаде БТА. По думите му вече се водят разговори с двамата кандидати, които работят за международни финансови институции

"И двамата са добър вариант, има водени разговори с тези хора, надяваме се до края на следващия месец да има решение. Текат консултации с няколко човека за гуверньор на централната банка на мястото на Иван Искров. Когато имаме координирана позиция с партньорите, подкрепящи правителството, а защо не и с опозицията, ще предложим кандидатурата за обсъждане в НС." - допълни финансовият министър.

За правителството било важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии - в държавния трезор да работят професионалисти, които да не допускат повече "такива неблагоприятни стечения в банковата система".

Димитър Радев живее зад Океана, бил е зам.-финансов министър от 1992 до 2001 г. През 2007 г. правителството го предложи за заместник- управител на Банката за развитие на Съвета на Европа. Николай Георгиев пък е близък до МВФ, бил е за кратко зам.-финансов министър през 2000 г. и 2001 г.

На 27 март в КТБ тече приемане и предаване между синдиците и квесторите, обясни още Горанов. Задачите пред синдиците оттук нататък били много бързо да започнат отменителни искове срещу всички сделки, за които има съмнения, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ и сделки, за които има достатъчно основание да се смята, че нарушават принципа на равнопоставеност между кредиторите.

Квесторите не са извършвали разпоредителни сделки с активите, подчерта още финансовият министър. Но наблегна, че "въпросът е дали като резултат от сделки, извън банката, ако квесторите са се разпоредили с обезпечения в полза на банката или са осчетоводили прихващания, са действали законосъобразно.Това предстояло да бъде установено.

Попитан дали държавата проверява произхода на капитала на LIC33 - компанията , която купува дяловете на Цветан Василев в БТК, "Дунарит" и други дружества, Горанов отговори риторично - "как да провериш едно евро като произход като би могъл да го получиш, както се казва, на гарата в Брюксел като дарение от някого".