Българската армия оказва помощ на населението в Родопите

Над 2000 служители МВР и военни участват спасителните операции. Обновена 18ч.

09.03.2015 | 18:08 Редактор: Ирина Георгиева
Българската армия оказва помощ на населението в Родопите

Над 2000 служители на МВР участват в аварийно-възстановителните дейности в цялата страна. Данните за оперативната обстановка бяха представени от министър Веселин Вучков след проведено заседание на Централния кризисен щаб в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". 

 

"В 15:44 часа вертолет AS 532AL „Кугар” излетя от летище Крумово за Кърджали и Смолян, в изпълнение на положителна резолюция на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов върху искане от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР – главен комисар Николай Николов. Командир на екипажа беше майор Димитър Бабачев, втори пилот - майор Крум Семов и борден инженер - капитан Васил Ганачев.

На борда на вертолета имаше двама представители на Електроенергийния системен оператор ЕАД", съобщи към 18ч. на 9 март 2015 пресцентърът на МО.

 

Най-тежка продължава да е обстановката в областите Смолян и Кърджали и в общините Лъки, Велинград и Сърница, където е обявено бедствено положение. Само през последните няколко часа пожарникарите и спасителите са участвали в 242 аварийно-спасителни дейности. 

Министър Вучков увери, че всички държавни структури работят в пълна координация и основната им цел е да се възстанови максимално бързо електрическото захранване в засегнатите населени места. Към момента има информация за 850 селища с прекъснато електричество. Вътрешният министър призова хората да изпълняват стриктно указанията на служителите на вътрешното министерство и да преосмислят планираните си пътувания. За да се избегнат трагични инциденти туристите и скиорите да се придвижват само по обезопасени и маркирани маршрути. 

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов заяви, че и на 9 март над 1100 пожарникари и спасители ще участват във възстановителните дейности. Очаква се, при подходящи метрологични условия, хеликоптер от ВВС да облети засегнатите райони, за да бъдат маркирани всички места с прекъснати далекопроводи. 

Екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще продължат да оказват помощ на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, и да доставят храна и медикаменти в бедстващите населени места. Гл. комисар Николов увери, че ще бъдат предприети всички възможни действия, за да се осигури достъп до повечето населени места. Съвместно с екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и военнослужещи от Българската армия, се работи по разчистване и премахване на паднали дървета и отваряне на основните и второстепенните пътища от Републиканската пътна мрежа. 

Осъществява се изтегляне на закъсали автобуси и автомобили и съдействие на електроснабдителните дружества. Предложена е помощ на мобилните оператори за осигуряване нормална работа на предавателите им. 

По решение на Централният оперативен щаб се извършва проверка за бедстващи хора в хижи и осигуряването на проходими пътища до тях. По данни на кметовете на населените места, в чиито землища се намират хижите, няма застрашени граждани.

Област Кърджали

Дежурните екипи на РДПБЗН-Кърджали са отработили 42 сигнала за техническа помощ. Населените места без ток в областта са 285, основно в общините Черноочене, Кирково, Ардино. З

Затворени са част от основните и второстепенни пътища в областта. Към обяд остава затворен пътя към селата Миладиново, Рудина и Сестринско. Машините са на няколко километра от населените места и продължават работа така, че очаквам до края на деня достъпа към тези населени места да бъде осигурен, каза кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, след завръщането си от обиколка от района.

Осъществен е достъп и към село Черешица. Остава сложна ситуацията в още няколко населени места. Работи се и за осъществяване на достъп до селата Костино, Бойно, Стражица, Каменарци, Охлювец и Черна скала. Към тези райони ще бъде пренасочена и допълнителна снегопочистващата техника.

С помощта на коли на Областно пътно управление ще се почиства за отваряне на пътя с. Дъждовница - с. Ненково. По думите на градоначалника, всички откъснати населени места са и без ел. захранване. Кметът е разговарял и с представителя на EVN България, който го е уверил, че след отваряне на пътищата екипите на дружеството ще започнат веднага работа по отстраняване на авариите.

Като много добра инж. Хасан Азис оцени координацията с Областния кризисен щаб, в овладяване на извънредната ситуация. Чрез съвместните действия днес ще бъде осъществен превоза на две жени за хемодиализа до болницата в Кърджали.

Що се касае до организацията на 13-те фирми, отговарящи за снегопочистването в общината, градоначалникът заяви, че не всички са направили най-доброто. Отчитаме, че валежите са много големи и обстановката е много сложна, но някои фирми не организираха добре работата си и не ситуираха правилно техниката, докато други се справиха много добре, каза инж. Азис. Тази година изтичат три годишните договори с тези фирми и настоящата бедствена обстановка ни дава основание да добавим допълнителни условия за нея и организацията на работа при преразглеждането на договорите, допълни още той.

Преливащи язовири – яз. „Студен Кладенец“  отворена е една преливна клапа, яз. „Ивайловград” прелива с 20,1 m3/s.

Област Пазарджик

Дежурните екипи на РДПБЗН - Пазарджик са отработили 45 сигнала за произшествия /паднали дървета, земна и скална маса, скъсани ел. проводници/. Пътят Юндола - Белово е затворен. Към момента 27 населени места са без ток, от които градовете Велинград и Сърница и курортните комплекси „Цигов чарк„ и „Св. Константин”.

С помощта на верижни и роторни машини се разчиства пътят към хижа „Христо Смирненски” в местността Юндола, където са блокирани 17 души, в това число бременна жена и 3 деца. Снегопочистващи машини работят по разчистване на пътя до курортно селище „Св. Константин” над гр. Пещера. 

Със специализиран автомобил от РСПБЗН – Велинград е транспортирана родилка от Сърница към Велинград. От местността „Начовото“, общ. Велинград са спасени 4 души с помощта на верижна машина UTV и джип УАЗ. От с. Биркова със специализиран автомобил на РСПБЗН – Велинград е транспортирано дете до личен лекар в с. Пашово, а от местността „Дъното”, язовир Батак е спасен човек с ПА ЗИЛ-131.

Област Хасково

Дежурните екипи на РДПБЗН-Хасково са отработили 63 сигнала за аварийни дейности. В областта 43 населени места са останали без електроснабдяване. Към момента няма сигнали за бедстващи хора. Затворени за почистване са пътищата Ивайловград – Крумовград и Димитровград - Симеоновград.

Област Благоевград

Дежурните екипи на РДПБЗН-Благоевград са се отзовали на 19 сигнала за спасителни и възстановителни дейности. В ранния следобед на 8 март е получен сигнал, че между Добринище и Банско има затрупани скиори от паднала лавина. Създадена беше организация съвместно с екип от на Планинска спасителна служба за оказване на помощ. По - късно беше установено, че трима от скиорите са загинали. За останалите от групата скиори е осигурен подслон.

Област София

В района на хижа „Мальовица“ с помощта на високопроходима техника е изтеглен блокиран в преспите автобус, изпратен за извозване от хижата на 20 деца и придружаващите ги възпитатели. Автобусът е съпроводен от специализирана техника на РДПБЗН – София до Самоков.

Област Пловдив

Дежурните екипи на РДПБЗН- Пловдив са отработили 34 сигнала, от които 11 за отстраняване на дървета, 4 - за отстраняване на кабели и 6 - пожари. Оперативната обстановка е усложнена в област Пловдив - общините Родопи, Лъки, Асеновград. Затворен е пътят Асеновград- Кърджали, затруднено е минаването по направлението Асеновград-Смолян. Пътят Пловдив – Смолян е отворен за движение, като при с. Нареченски бани движението е в едно платно поради свлачище на пътя.

Област Стара Загора

Повишено е нивото на река Съзлийка в района на подстанция Гълъбово и част от града с 8 села са без ел. захранване. Създадена е организация за предислоциране от РДПБЗН – Бургас на хидропомпен агрегат за отводняване на подстанцията.

Област Смолян

Дежурните екипи на РДПБЗН-Смолян са отработили 75 сигнала за аварийно-спасителни дейности. Транспортирана е родилка, оказано е съдействие на крайно нуждаещи се граждани, сред които бедстващо семейство, закъсало в с. Страшимир, община Мадан. От преспите край с. Вехтино са спасени двама души и им е оказана помощ. Осигурен е достъп на транспортно средство на ЦСМП – Смолян до с. Смилян за транспортиране на болна жена. Поради блокирания проход „Печинско” е нарушено нормалното снабдяване с храна на град Златоград. През днешния ден е доставена храна на хората в града. Обстановката в областта остава усложнена, без ток са 197 населени места. Полагат се усилия главните пътища да се подържат проходими. До повечето населени места в областта е затруднен достъпа. Сформирани са допълнителни екипи от общините и от Държавното горско лесничейство за почистване на пътищата и осигуряване достъп до населените места. Село Ягодина, общ. Девин е блокирано от свлечени снежни маси и паднали дървета.

През последните три денонощия ситуацията в Родопите е най-усложнена заради обилните снегове, и в много общини е обявено бедствено положение, съобщават от МО. Там военнослужещи от Българската армия са оказвали помощ на бедстващи хора, закъсали по пътищата, разчистване на пътни артерии, осигуряване на достъп на аварийните групи за възстановяването на електрозахранването в засегнатите населени места и др. В засегнатите райони, предимно в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив – област и Пазарджик, военнослужещите поддържат връзка с областните кризисни щабове и докладват лично на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Междувременно Кризисният щаб в МО, създаден с решение на министър Николай Ненчев и с ръководител - началника на политическия кабинет Илия Налбантов, продължава да следи обстановката в страната. Във връзка с усложнените зимни условия, през почивните дни в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence – CMDR COE) е създадена работна група за анализ и прогностика. Работната група поддържа постоянна връзка с компетентните институции в страната с цел - прогнозиране на обстановката в следващите седмици и набелязване на адекватни мерки за преодоляване на последиците. 

Днес, 9 март, военнослужещи от военно формирование 28330 – Смолян, с командир подполковник Димитър Кацаров, продължават да помагат на бедстващото население в област Смолян. Военнослужещи разчистват пътя и осигуряват достъп до психодинспансера в града. Друга група от военнослужещи с техника пробиват пътя до село Стража, община Смолян, до което от три дни няма никакъв достъп. Военнослужещи продължават да почистват и поддържат пътя Смолян – Пампорово, с роторен снегорин. 

Военното формирование в Смолян има готовност да предостави още военнослужещи, както и 2 броя ЗИЛ-131 за превозване на хранителни продукти за нуждите на населението в общината.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово с високопроходима техника имат готовност да окажат съдействие на жителите на село Манастир, община Лъки, област Пловдив, които пети ден са откъснати от света. Военнослужещите са в готовност да доставят всичко необходимо на населението. Бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на военното формирование, е в непрекъсната връзка с министъра на отбраната Николай Ненчев и го информира за актуалните промени в обстановката.