Стойчо Стойчев: Румяна Бъчварова начело на МВР е много добър ход

Никой не би могъл да възрази, освен с мотива, че не е от системата, коментира политологът

06.03.2015 | 22:00 Редактор: Мариета Иванова
Стойчо Стойчев: Румяна Бъчварова начело на МВР е много добър ход

Предложението на премиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи в много добър ход, коментира в предаването Денят On Air политологът Стойчо Стойчев. Той допълни, че на тази кандидатура ‘никой не би могъл да възрази”. Единственият мотив срещу предложението по думите му би могъл да е, че Бъчварова „не е от системата”.

„Но най- добре се правят реформи извън системата. Ако търсите номинация от системата, изглежда, че искате да запазите статуковото”, посочи експертът.

По думите му оттеглянето на Веселин Вучков е акт на” един принципен човек, който държи на своята позиция”. Стойчев посочи, че изпълнението на заложените от Вучков цели за реформа на МВР  „минаваше през оставката на главния секретар”. В този смисъл съпротивата на Вучков „беше по-скоро срещу поста на Лазаров”, коментира още той.  

По думите на Стойчев реформата в МВР има по-голям шанс за реализация, тъй като е „свързана със съдебната власт, и правораздаването, и с доверието в инвеститорите”. В същото време промените в ДАНС, според експерта, са  „кауза пердута”, заради порочното формирана на службата от самото начало.

Политологът е на мнение, че решението е в създаване на изцяло нова тайна служба.

Според него истината около операция „Червеи”-те никога няма да стане публично известна.

„Ще се развие като случая „Галерия”- нищо никой никога не разбра и в основата бяха пак същите хора, които са сега в момента”, коментира Стойчев.

Той заяви, че „определено има лоби, което управлява службите за сигурност.  Това лоби управлява сектора, включително и през първия мандат на г-н Борисов”.