Николай Радулов: Вучков има истински идеи за реформа в МВР

Вътрешното министерство е жертва на голяма административна тежест, коментира експертът по сигурността

05.03.2015 | 10:08 Редактор: Мариета Иванова
Николай Радулов: Вучков има истински идеи за реформа в МВР

Вътрешният министър в оставка Веселин Вучков има истински идеи за реформи в МВР, а не просто замаскиране на проблемите, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът по сигурността Николай Радулов. По думите му още от времето, когато Вучков е бил заместник-министър на Цветанов, е бил „светъл лъч в онова управление“ и е бил един от хората, които „тогава разбра, че проблемът е в подготовката на състава и на това, че той трябва да бъде правилно управляван“.

Радулов коментира, че Вучков е поставил началото на промени, свързани с администрацията - „нещо, действително макар и отложено във времето, но постепенно администрацията би трябвало да се намали“.

„Очевидно на администрацията не й хареса това,  знаете в цял свят  администрацията е свързана с ръководителите“, допълни още експертът по сигурността.

Той посочи, че близо една трета от състава на вътрешното министерство е  зает с административна дейност, за който се харчи около 47% от Фонд работна заплата.

По думите му МВР е „жертва на една безумно голяма административна тежест“.

Радулов посочи още, че не е бил изненадан от оставката на Вучков, но че е бил изненадан от приемането й.
„Имаме може би 20 дни, в които премиерът обяснява, че ще даде втори шанс на двамата заподозрени за подадената оставка- Писанчев и Лазаров. Това за всеки нормално разсъждаващ човек изглежда грубо, неприятно, тъй като преди месеци, той (премиерът- бел.ред.) обясняваше, че тези хора не само трябва да бъдат махнати от службите, но и да бъдат дадени под съд.

Според Радулов заместник на Вучков, който би могъл да свърши работа, е Филип Гунев, който вече в две правителства е бил заместник-министър.