Въпросителните около посещението на директора на ФБР Джеймс Коми

Коментар на Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията

04.03.2015 | 10:59 Редактор: Мариета Иванова
Въпросителните около посещението на директора на ФБР Джеймс Коми

Вероятно няма да научим истинската причина за посещението на директора на ФБР Джеймс Коми в България, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията. Тя обаче посочи, че има най- малко две опорни точки, които хвърлят светлина върху неговия бекграунд.

Първата е свързана с това, че „през 2004 година той отказва на администрацията на Буш-младши да даде достъп до трафичните данни без разрешение от съдия. Допускам, че аферата „Червеи“ би могла да бъде част от разговорите и коментарите, които ще се водят“, коментира Маркова. Тя обаче подчерта, че не възлага големи надежди на тези разговори, „тъй като, както ФБР, така и българската правна система, имат своите особености и не би могло да се очаква пренасянето на някакъв опит или на някакви ползи от посещението“.

Маркова подчерта още, че през 2013 Коми е бил член на съвета на директорите на HSBC и подчерта, че това е една от банките, с които правителството сключи договор за емитиране на облигации до 16 млрд. лв. през следващите три години.

Тя подчерта още, че интересна ролята на главния прокурор при организирането на срещата с директора на ФБР, както и защо не е „известно да има среща с министъра на правосъдието, тъй като ФБР е част от правораздавателната система на САЩ и освен контраразузнавателни функции, които да кажем, че можем да отнесем към срещата с министъра на вътрешните работи, но и това не е съвсем точно, тъй като контраразузнавателните дейности у нас се осъществяват от ДАНС, а към момента няма обявена среща с председателя на ДАНС. Така можем да направим преценка, че се възлагат повече надежди за активност на прокуратурата – по отношение на тези две функции- правораздавателна и контраразузнавателна“, коментира Маркова.

Вижте и чуйте какво още коментира тя от видео файла.