България и САЩ в продуктивна връзка в борбата срещу тероризма

Коментарът направи директорът на ФБР Джеймс Коми при срещата си с премиера Бойко Борисов

04.03.2015 | 11:38 Редактор: Мариета Иванова
България и САЩ в продуктивна връзка в борбата срещу тероризма

Директорът на ФБР Джеймс Коми определи връзката между България и САЩ в областта на борбата с тероризма като „здравословна“ и „продуктивна“. Той се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, предава Dnes.bg.

Коми и Борисов са обсъдили сътрудничеството в областта на сигурността и върховенството на закона.

Около час разговаряхме, каза премиерът, като обясни, че тема на срещата са били и съвместни операции от миналото.
Директорът на ФБР и министър-председателят са обсъдили още борбата с организираната престъпност, киберпрестъпленията, настоящите съвместни операции.

Шефът на ФБР обясни, че е у нас скоро след началото на десетгодишния му мандат и е важно човекът на този пост да осигури приемственост. По думите му директорът на ФБР трябва да стои независимо от политически влияния и да изпълнява функциите си по независим и деполитизиран начин.

„Важно е още в началото да посетя България, защото работим заедно във всички сфери на действие на ФБР. Сигурен съм, че ще се връщам много пъти, връзката ми ще бъде много силна с България“, каза Джеймс Коми.

По думите му престъпниците са направили света по-малък, особено чрез интернет. Коми заяви, че в този смисъл САЩ и България са съседи и трябва ръка за ръка заедно „да направим света по-малък, за да не може никой да избяга от отговорност“.

Премиерът Бойко Борисов благодари за ангажимента на Коми да продължи добрата работа, която страната ни е имала с предишния директор на ФБР.

В България директорът на ФБР ще се срещне и с директора на ДАНС Владимир Писанчев, с вътрешния министър Веселин Вучков и с главния прокурор Сотир Цацаров.