Москов: Трябва да търсим нов подход за ценообразуване при лекарствата

Здравният министър е за отпадането на европейската система за еднакви цени на медикаментите в страните от ЕС

27.02.2015 | 15:09 Редактор: Мариета Иванова
Москов: Трябва да търсим нов подход за ценообразуване при лекарствата

Министърът на здравеопазването Петър Москов призовава за координиран международен натиск за създаване на възможности за договаряне на по-ниски цени за лекарствата. Той ще подкрепи инициативата на редица евродепутати за промяна на действащата в момента европейска система за рефериране на цените на медикаментите, които са почти равни за всички страни членки на ЕС, независимо от икономическото им състояние и покупателната способност на населението, пише Investor.bg.

„Трябва да търсим нов подход за ценообразуване при лекарствата, който предвижда реферирането за страни от Източна Европа да е различно от това за Западна Европа, защото ние сме по-бедна страна, с по-малки покупателни възможности. Колкото по-бързо България започне да определя цените на лекарствата, като се реферира по различен начин от по-богатите европейски държави, толкова по-добре за нас“, каза здравният министър пред журналисти след участието си в здравен форум на тема „Полезни политики, достъпни решения, модерни терапии“.

Министърът коментира това по повод на дискутираната тема по време на форума, че със сегашния модел на рефериране цените на медикаментите са на нивата на тези в ЕС.

"Това е битка, ще има доста съпротива срещу това, което правим, и от страна на европейските институции", предупреди здравният министър. "Това, което зависи от институциите, ще бъде направено, но ни трябва координиран натиск", категоричен бе Москов.

„Възможността за достъп до медикаменти на германските здравни фондове, например, и на българските е различна“, каза Москов. „Трябва със страните от ЕС от нашата черга да потърсим общо разбиране и натиск в добрия смисъл на думата в тази посока“, каза още той.

Достъпът до качествено и модерно лечение трябва да бъде изваден пред скоба от общите европейски механизми за движение на стоки и капитали, смята още министърът.

В момента МЗ подготвя нов вариант на законопроект, който да ограничи паралелния износ на медикаменти, каза още Москов. Критериите, по които ще се определят медикаментите, които ще се следят да не изчезват от пазара, са предмет на обсъждане в момента, допълни той, като подчерта, че това продължава да е проблем.

Относно готвеното споразумение на МЗ и фармацевтичната индустрия здравният министър посочи, че преговорите продължават, но не е ясно дали ще се стигне до консенсус по предложенията. „Дали ще се разберем, е друг въпрос“, коментира Москов.

Той бе категоричен, че готвеното споразумение ще даде яснота за нарастването на бюджета на НЗОК и ще гарантира предвидимост и спокойствие на бизнеса.

Москов заяви, че води разговори и с двата сегмента на индустрията – генерична и иновативна.

„С базовия пакет, който ще въведем, плащан от НЗОК, ще гарантираме на сто процента лечението на пациентите от най-често срещаните у нас социално-значими заболявания“, обясни още министърът. Според него в противен случай ще се  поддържа илюзията, че има достъп на тези пациенти.