Ген.Атанасов: Касим Дал е бил подслушван. От БСП и ДПС отричат

Очаква се позицията на прокуратурата по изнесената информация

27.02.2015 | 17:02 Редактор: Кремена Кръстева
Ген.Атанасов: Касим Дал е бил подслушван. От БСП и ДПС отричат

Лидерът на партия "Свобода и Достойнство“ Касим Дал е бил подслушван по време на протестите срещу кабинета "Орешарски". Това твърди председателят на Комисията по вътрешна сигурност генерал Атанас Атанасов. По думите му четирима висши полицаи са били наказани заради подслушването на Касим Дал. Според Атанасов случаят се е развил по идентичен начин с разработката "Червеи" - подслушването е започнало след постъпването на анонимен сигнал, в който обаче не е споменато името на Дал. От БСП и ДПС категорично отричат в твърденията на генерал Атанасов да има истина.

Бившият шеф на Националната полиция Тодор Гребенаров и трима негови подчинени са наказани за подслушване на Касим Дал, заяви генерал Атанасов. По думите на Атанасов служебният премиер Георги Близнашки е бил информиран за подслушването, след което е започнала проверка на инспектората на МВР.

"Бил е подслушван Касим Дал, тоест са прилагани специални разузнавателни средства. Това е сигнал, който ние подадохме още по време на служебното правителство е била извършена инспекторска проверка от МВР. Установени са тежки нарушения за прилагане на специални разузнавателни средства и са наказани четирима служители единият от които е бил самият директор на Националната полиция." - заяви председателят на вътрешната комисия в парламента генерал Атанас Атанасов.

От БСП и ДПС, които подкрепяха кабинета Орешарски, видяха в изявленията на ген. Атанасов сценарий за отвличане на вниманието от важните на деня теми. Те призоваха компетентните органи да се произнесат върху достоверността на твърденията му.

"На дневен ред е темата за заема, и господин Атанасов прави опит да внуши, че не е спазен закона от страна на МВР или от служители на високи ръководни длъжности. Господин Атанасов явно пак има изпреварваща информация, до колко е коректно тепърва ще се разбере в следващите дни." - каза депутатът от БСП Красимир Янков.

"Учудвам се, че напоследък излизат информации и то точно от устата на генерал Атанасов информации, които би трябвало да са класифицирана информация. Освен това забелязвам, че излизат някакви такива информации, нищо след това не се случва. " -подчерта депутатът от ДПС Янко Янков.

Телевизия България Он Ер потърси бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, но той не бе открит за коментар.

През септември миналата година генерал Атанасов оповести за първи път, че Касим Дал е бил подслушван. Преди време той съобщи и за операция "Червеите". По думите му тогава са подслушвани протестиращи срещу кабинета Орешарски.

Няма данни за използване на специални разузнавателни средства "по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести" – заявиха в официална позиция от пресцентъра на главния прокурор Сотир Цацаров.

Какъв ще бъде отговорът на държавното обвинение след това изявление на генерал Атанасов, тепърва ще видим.

Репортаж на Кремена Кръстева: