Боян Дуранкев: Реализацията на студентите не може да е критерий за университетите

Качеството на средното образование не е добро, което рефлектира върху висшето, коментира икономистът

27.02.2015 | 09:26 Редактор: Мариета Иванова
Боян Дуранкев: Реализацията на студентите не може да е критерий за университетите

Дали завършилите студенти започват работа по специалността си не може да бъде критерий за определянето на финансирането на университетите, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът и преподавател Боян Дуранкев. В подкрепа на думите си той изтъкна, че Дарвин е теолог по образование, а Чайковски- юрист. Поводът за коментара му е представената преди ден стратегия за развитие на висшето образование.

Дуранкев изтъкна още, че „висшето образование произвежда кадри, които ще работят в икономиката, и второ-то подготвя хора за развитието на човешката цивилизация“.

Той подчерта още, че при приема на студенти днес, не е ясно каква ще бъде структура на икономиката след пет години, когато ще завършват, за да се определи и в кои специалности да бъдат приемани повече хора.

Дуранкев подчерта, че за развитието на висшето образование голямо значение има и качеството на средното.

„Качеството на средното образование не е добро или то е силно занижено. Оттам нататък входа на университетите, на висшите училища се попълва от хора, които получават тройка за своето средно образование и напълно естествено те не могат да бъдат компетентни и квалифицирани“, коментира икономистът.