Близо 30% от работодателите в България са жени, отчете МТСП

НСИ: През четвъртото тримесечие на 2014 г. 36% от самостоятелно заетите са жени или 84 200 дами

27.02.2015 | 16:59 Редактор: Ирина Георгиева
Близо 30% от работодателите в България са жени, отчете МТСП

Близо 30% от работодателите в България са жени, обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на церемония по връчване на сертификати на завършилите първата Лидерска академия за дами, инициирана от Съвета на жените в бизнеса. По данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2014 г. 36 % от самостоятелно заетите са жени или 84 200 дами. В сравнение със същия период на 2013 г., техният брой нараства с 2 процентни пункта.

Безработните жени, които желаят да стартират собствен бизнес биха могли да се включат в проекта "Подкрепа за предприемчивите българи" по ОП "Развитие на човешките ресурси", отбеляза заместник-министърът.

Заместник-министърът Гълъб Донев отчете, че през изминалата година, 5 404 жени успешно са завършили обучение по проекта, а за настоящата година бюджетът за реализиране на дейностите по него е в размер на 7 700 000 лева.

"Жените предприемачи допринасят за икономическия растеж и по-високата заетост чрез разкриването на нови работни места. Отговорност на държавата е да създаде благоприятна бизнес среда и да направи предприемачеството привлекателна възможност и професионален избор на повече хора." - отбеляза Гълъб Донев.

Според него са необходими стъпки за опростяване на административната уредба и намаляване на регулаторната тежест.