Подготвят Закон за доброволчеството

Депутатите си поставят за цел Закона за доброволците да бъде приет преди началото на лятната им ваканция

31.01.2015 | 11:34 Редактор: Васил Детелинов
Подготвят Закон за доброволчеството

До месец в парламента ще бъде внесен за обсъждане първия у нас Закон за доброволчеството. Целта на проекта е да се определи и стимулира доброволческата дейност във всички сфери на обществения живот. Документът ще регламентира и три вида доброволчество – краткосрочно, за по-малко от 30 дни, дългосрочно за повече от месец, в рамките на година и корпоративно. Ще бъде създаден и регистър на доброволците.

За доброволците у нас се заговаря по време на бедствия, пожари и други кризисни ситуации. В България закон за тази дейност няма. Никой не знае и колко точно са доброволците. В момента депутати, експерти , не правителствени организации и доброволци пишат текстовете на бъдещия закон. Документът ще посочи правата и задълженията на доброволците.

 

 

Проектът на закона предвижда още, доброволците да нямат право да търсят финансова изгода, от свое име или от името на други лица. Ще носят и персонална отговорност за вредите, които са причинили по време на работа. Текстовете ще пазят и доброволците,ако не отидат на работа, а решат да се включат в помощни акции.

Вносителите от ГЕРБ очакват Закона да бъде подкрепен от всички партии в Народното събрание. Депутатите си поставят за цел Закона за доброволците да бъде приет преди началото на лятната им ваканция.