Доц. Михаил Груев: Благодарение на Желю Желев преходът в България премина мирно

Преходът, който той насочваше, беше свързан с тази мирна революция, така както той я виждаше, коментира историкът

30.01.2015 | 21:06 Редактор: Мариета Иванова
Доц. Михаил Груев: Благодарение на Желю Желев преходът в България премина мирно


Благодарение на първия демократично избран президент  у нас д-р Желю Желев преходът в България премина мирно, коментира в предаването Денят On Air  доц. д-р Михаил Груев, ръководител катедра История на България към Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

„С течение на годините се убедих, че той е бил прав. Преходът, който той насочваше беше свързан с тази мирна революция, така както той я виждаше. Може би България беше единствената балканска комунистическа държава, където преходът премина мирно. И то при един изключително тежък проблем като Възродителния процес, който още течеше по онова време”, коментира доц. Груев.
Доц. Груев подчерта още, че може много да се спори за автентичността на дисидентството у нас, „но няма спор, че Желев е бил автентичен дисидент- той беше човек, който сам е извървял пътя си”.

Свои спомени за Желю Желев в предаването Денят On Air сподели и френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Той също подчерта, че благодарение на първия демократично избран президент у нас България „успя да има мирен преход, този преход беше и европейски преход, разбира се”.