Президентът връчи орден Стара планина на акад. Петя Василева и д-р Атанас Щерев

Заслугите им са в областта на медицината

29.01.2015 | 16:08 Редактор: Ирина Георгиева
Президентът връчи орден Стара планина на акад. Петя Василева и д-р Атанас Щерев

Хората, които са се отдали на физическото и духовното развитие на нацията, дават пример на младите, те са истински водачи на нацията и ни водят по пътя на една просперираща и успяваща европейска, но преди всичко демократична и човешка България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като удостои с висши държавни отличия дейци на науката, образованието, медицината, културата и изкуството.

 

С орден „Стара планина“ първа степен държавният глава удостои акад. Петя Василева и доц. д-р Атанас Щерев за изключителните им заслуги в областта на медицината и развитието на българската наука. Акад. Петя Василева е сред най-известните български лекари-офталмолози. Тя създава и развива нови направления в областта, като има значителен научен принос, признат както в България, така и в чужбина.

Доц. Д-р Атанас Щерев е светило на българската репродуктивна медицина, сред доайените на екипите, прилагащи модерните асистирани репродуктивни технологии в България.

"Най-красивата и истинска награда за усилията на д-р Щерев са над петте хиляди бебета, появили се здрави и за радост на семействата им на бял свят." - подчерта президентът Росен Плевнелиев.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие президентът удостои виртуоза на музикалното изкуство Теодосий Спасов, за особено значимите му заслуги в областта на културата.

"Неговият уникален стил, който съчетава джаз, традиционен фолклор и класическа музика, печели международна популярност и признание. Неговият гений е отвъд обяснението и всички ние с огромно желание посещаваме неговите концерти." - каза държавният глава.

Президентът връчи първата степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ на Ана Бакалова и на проф. д-р Меглена Ачкова за заслугите им в областта на образованието, науката, културата и изкуството. Ана Бакалова е актриса със запомнящо се присъствие в българското кино и театър. Печели популярност с ролята си във филма „На всеки километър“ и с участието си в повече от 10 български филмови продукции и в стотици театрални постановки в Народния театър „Иван Вазов” и в Бургаския драматичен театър. Сред основателите и дългогодишен член на трупата на театър „Сълза и смях”.

Проф. д-р Меглена Ачкова  е утвърден български учен с над 30 години работа в областта на детската психиатрия. Проф. Ачкова е дългогодишен преподавател, обучил поколения професионалисти – педиатри, детски невролози, психиатри, психолози, педагози. Доказала се е като изследовател с повече от 100 научни публикации в страната и в чужбина и с над 60 доклада на български и международни форуми.

"Със своите постижения тези изявени българи допринасят за утвърждаването на престижа на родината ни по света“, заяви държавният глава след церемонията и посочи, че отдалите живота си на духовното и на физическото развитие на нацията заслужават признание. „Народът отдавна им е стиснал ръка и им е казал своето „Благодаря!“, днес е ред и на държавния глава да го направи." - каза още президентът Росен Плевнелиев.

От името на наградените акад. Петя Василева изрази благодарност за полученото признание.

"Ние следваме стъпките на нашите предшественици и учители и вървим към бъдещето, където ще бъдем чрез нашите ученици и последователи." - заяви големият български учен.