Фандъкова направи проверка на строителството на метрото между станция Джеймс Баучер и ул. Сребърна

Новата отсечка трябва да бъде завършена през лятото на 2016 г.

29.01.2015 | 16:25 Редактор: Ирина Георгиева
Фандъкова направи проверка на строителството на метрото между станция Джеймс Баучер и  ул. Сребърна

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи проверка на строителството на метрото между Метростанция "Джеймс Баучер" и ул. "Сребърна", съобщи пресцентърът на общината. Новата отсечка на метрото трябва да бъде завършена през лятото на 2016 година. 
 
"20% от строителните дейности са приключили." - съобщи и директорът на „ Меторполитен” Стоян Братоев. 

Към момента е извършено преместване на инженерни мрежи, прокопан е 180 м тунел, извършени са голям по обем изкопни работи, изградени са част от шлицовите стени и е изпълнена част от конструкцията на новата метростанция. В момента строителството се реализира с финансиране от Столичната община, но се очаква да бъде включено в ОП "Транспорт 2014-2020" и да бъде изградено с европейски средства. Участъкът е с дължина 1.3 км. 

Между Метростанция "Джеймс Баучер" и ул. "Сребърна" има над 95 жилищни блока, търговски обекти, офис сгради, коментира от своя страна Фандъкова. След изграждането на отсечката още 25 хиляди души ще имат възможност да ползват този удобен и бърз транспорт, каза кметът на София Фандъкова. 

"За мен е много важно строителството да се движи по график и да се освободи движението по бул. „Черни връх”. Имам уверението на строителите че от месец юли до края на август тази година постепенно ще се възстанови движението по бул. „Черни връх”." - подчерта кметът на София.

Столична община ще реализира и проект за разширение на бул. Черни връх с две ленти до Южната дъга, каза още столичният кмет Фандъкова. Започват отчуждителните процедури на терените за бъдещото разширение.