Нели Огнянова: Все още е възможно да се предизвика изслушване на Стоян Мавродиев в НС

КФН не е изпълнила задължението си да огласява принципите на практиката, която тя ще има към медиите, коментира Огнянова

25.01.2015 | 15:26 Редактор: Георги Стоянов
Нели Огнянова: Все още е възможно да се предизвика изслушване на Стоян Мавродиев в НС

Все още е възможно да се предизвика изслушване на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в парламента, като се настоява тъкмо за това, което изисква и законът, и директивата – публично да се обявят принципи на работа,  коментира в предаването „Неделя 150“ по БНР проф. Нели Огнянова, член на Комисията по журналистическа етика, относно наложените глоби на издания на “Икономедия” и изданието „Зов нюз“ от Враца.

„Тогава вече Комисията не би могла произволно по този начин, по който в момента работи, да налага санкции, особено в толкова големи размери”, допълва тя.

В казуси като този в едно демократично общество има различни видове контрол, чрез които може да се реагира, подчерта Огнянова: „На първо място това е съдебният контрол – очакваме го. На второ място може да се реагира чрез парламентарен контрол. Парламентът би могъл да вземе отношение”.

Според Огнянова КФН може да се позовава на европейска директива за пазарна злоупотреба, но европейското законодателство определя и рамките на прилагането на подобни санкции. Основният въпрос не е в размера на санкцията, а че такава санкция не трябва да бъде налагана, посочва тя.

„Въпросът е как в България се въвеждат и прилагат инструментите на правото на ЕС. Смятам, че Комисията не е изпълнила задължението си по българския закон да огласява принципите на практиката, която тя ще има към медиите. Поне аз до този момент не знам да са огласявани принципи и критерии на практиката на КФН за работата с медиите”, изтъква Огнянова.

„Ние очакваме от КФН, когато тя има намерение по какъвто и да е начин да осъществява намеса в свободата на изразяване, да прилага принципите и стандартите на Хартата на основните права и Конвенцията за правата на човека. В конкретния случай смятам, че това не е направено – от една страна за налагане на санкция за публикации в български медии, от друга страна – за защитата на тайната на източниците”, допълва тя.