Катя Христова: Изчезването на Брендо е пореден симптом за колективната безотговорност

Това е сигнал за недостатъчно добрата координация между различните институции, коментира политологът

23.01.2015 | 12:14 Редактор: Мариета Иванова
Катя Христова: Изчезването на Брендо е пореден симптом за колективната безотговорност

Изчезването на определяния за 'кокаинов крал“ Евелин Банев- Брендо е сигнал за недостатъчно добра координация между различни институции и различни власт, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On  Air политологът д-р Катя Христова. Тя допълни, че „това за съжаление е системен проблем“. - „Аз бих казала, че това олицетворява един недостатък, който все още действително не можем да отразим с успешна управленска практика – за колективната безотговорност, за размиване на отговорността между различни институции, което е и във фокуса на внимание и на европейските институции,“ коментира д-р Христова.

На въпрос на водещия Иван Нончев как случаят ще се отрази на страната като цяло, експертът посочи, че отражението ще е в „продължаване на съмнението в капацитета на България да бъде един уважаван партньор в рамките на ЕС“.  - „За съжаление точно тази проблематика е най-чувствителна. В момента, когато целият ЕС трябва да се изправя да реши проблеми, свързани със сигурността и във вътрешен план, вътрешен ред като цяло – един такъв партньор наистина изглежда не достатъчно позициониран да се справи с допълнителни отговорности и задължения,“ коментира още д-р Христова.

Тя коментира и приетата от парламента стратегия за съдебната реформа у нас, подчертавайки, че изпълнението й зависи от общите усилия, „както от законодателната власт, така и на изпълнителната, така и на съдебната власт“.

Д-р Христова уточни още, че „документът е всъщност е една актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Съдебната система е най-консервативната, но ангажиментите не са само за изпълнителната власт да представи стратегическа визия“, която по думите й „надгражда някои вече създадени практики“.

Според д-р Христова е било удачно и „законодателят да погледне толкова сериозно, колкото предполага този документ“. В тази връзка тя подчерта, че в Правната комисия е следвало да се обсъдят „основните стъпки и приоритети в тази стратегия на базата на ясно обособена статистика на проблемите, които имаме“. - „Не съм сигурна, че основният проблем на  българския гражданин е начинът, по който трябва да се преструктурира ВСС. Българският гражданин разпознава единствено липсата на правосъдие“, коментира още тя.

Вижте цялото интервю  от видео файла.