Атентатът срещу Charlie Hebdo е удар и срещу UNESCO

Свободата на изразяване е сред най-важните ценности на демократичните общества

09.01.2015 | 16:38 Редактор: Ирина Георгиева
Атентатът срещу Charlie Hebdo е удар и срещу UNESCO

Свободата на медиите и свободата на изразяване са сред най-важните ценности и постижения на съвременните демократични общества и никаква форма на терор няма да промени това. Зад тази теза се обединиха президентът Росен Плевнелиев и генералният директор на UNESCO Ирина Бокова. Те се срещнаха на 9 януари на "Дондуков" 2. Терористичното нападение в редакцията на сатиричното френско издание Charlie Hebdo е варварски и нечовешки акт на насилие срещу свободата на словото и ценностите, върху които е изграден съвременният демократичен свят, категорични са двамата.

Подобни прояви на жестокост не трябва да ни разделят, а да ни обединяват и сплотяват, беше отбелязано на срещата. Трагедията от 7 януари е удар и срещу UNESCO и принципите, които тя защитава, като единствената организация в системата на ООН, пряко ангажирана със защитата на свободата на словото, независимостта на медиите и сигурността на журналистите, коментира Бокова.

Двамата направиха обзор на актуалните политически събития в света, развитието на сътрудничеството между България и UNESCO, както и честването на 70-та годишнина на организацията и 60-та годишнина на членството на България в UNESCO.

Президентът Росен Плевнелиев и Ирина Бокова посетиха посолството на Френската република у нас, за да изразят съболезнованията си и съпричастността си към болката на френския народ.