КАТ и общината спират измамите с данъка за колите

Вече е в сила новата система за регистрация на моторните превозни средства.

05.01.2015 | 18:59 Редактор: Пролетина Съботинова
КАТ и общината спират измамите с данъка за колите

До момента автомобилът се регистрираше първо в КАТ, а след това собственикът беше задължен да го обяви и пред данъчните власти в съответната община. Старата система даваше възможност на част от гражданите да спестят безнаказано плащането на данъка в общината, защото при проверки на пътя не се изисква документ за данъчната регистрация.

От днес собствениците на автомобили вече няма да се редят на второ място - в общината, за да обявяват собствеността си. Новата система в КАТ ще запълни тази "дупка" и ще спести разходката на собствениците на автомобили до данъчните служби. Местните власти сами ще събират информацията директно от системите на КАТ.

"Не е необходимо гражданите да ходят до съответените данъчни служби, за да регистрират автомобилите си, тъй като  всеки ден предоставяме информация за регистрираните от предходния ден автомобили" , заяви началник на сектор МПС "Пътна полиция" Николай Петров.

Новата система ще увеличи събираемостта на приходите в общините, тъй като вече няма да бъде възможно укриването на данъци. Само в КАТ-София на ден се регистрират над 600 автомобила.

"Миналата година реализирахме по-добри приходи в размер на 5 млн. лв и предполагам, че в резултат на обмена на данните  с КАТ с още 2-3 млн. лв ще можем да подобрим приходите си на годишна база" , заяви зам.-кметът на Столична община с ресор финанси и стопанска дейност - Дончо Барбалов.

Според столична община средствата ще се инвестират в подобряване на пътищата в столицата.

От днес декларация в данъчните служби ще трябва да подават само собственици, придобили автомобила си по наследство, както и когато колата има повече от 1 собственик или той ползва отстъпка от данъка. За всички, които признаят неплатените данъци на колите си, глобата ще бъде 20 лв, за останалите обаче тя може да достигне и до 100.

Данъчната кампания в София ще започне с месец по-рано - през февруари, за да може повече граждани да се възползват от отстъпките.