Последният пленум на БСП за 2014 г.

Мая Манолова поиска БСП да сезира Конституционния съд заради пенсионната реформа.

21.12.2014 | 19:52 Редактор: Борислав Петров
Последният пленум на БСП за 2014 г.

С разнобой по повод пенсионната реформа и орязан партиен бюджет приключи днешният последен за годината пленум на БСП. Депутатът Мая Манолова поиска от съпартийците си да сезират Конституционния съд заради приетите в петък поправки в закона за държавното обществено осигуряване.

Манолова видя нарушение на Конституцията във взетото набързо решение за прехвърляне на допълнителните вноски за пенсия на българските граждани от частните фондове към НОИ. Манолова настоя пред съпартийците си да сезират Конституционния съд. 

Предложението й срещна вътрешна съпротива  в лицето на колегата й Янаки Стоилов, според когото това е доста крайна мярка. Все пак, социалистите са единни в мнението си, че не подкрепят пенсионната реформа напълно.

На Националния съвет на БСП социалистите приеха бюджета на партията за 2015 г. Той е  5,3 милиона лева  - двойно по-малък от преди изборите заради и двойно по-малката субсидия след като БСП вкара само 40 депутата в новия парламент при 84 в предишния.

Затова БСП започва съкращения на персонал и орязване на разходите за поддръжка на партийните звена.

Председателят на БСП Михаил Миков прогнозира още, че през 2015 година ще има стагнация, което ще се отрази зле на социалното положение на повечето българи.

Затова и социалистите ще останат твърда опозиция занапред, тъй като не подкрепят финансовата политика на сегашните управляващи.

Вижте още в репортажа на Борислав Петров: