Пенсионната реформа може да се преразгледа: Горанов

21.12.2014 | 17:44
Пенсионната реформа може да се преразгледа: Горанов

Правителството може да преразгледа решението, прието в петък за промените в пенсионната система, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по Нова ТВ.

Той каза нищо не е решено окончателно и че ще имат дебат и след приемане на решението в Народното събрание, защото е трудно.

„Няма никаква пречка да седнем на 1 януари всички – парламентарно представените партии, дори партиите извън НС, синдикатите, работодателите – и да решим какво ще правим, в предложението не се предвижда никаква принуда”, каза Горанов, цитиран от сайта на МФ.

Министърът на финансите каза още, че „от 1 януари 2015 г. българските граждани не трябва да правят нищо и ще останат във фонда, който са избрали или в който служебно са разпределени“.

„Изключението е за тези, които сега започват работа и за които при сегашния модел пенсионните фондове разполагат с една година да ги привлекат и да ги убедят, че са по-добри.”

Министърът смята, че може да се предложи служебното разпределение към универсалните пенсионни фондове /УПФ/ да се запази, както досега.

На въпроса възможно ли обратното движение на капиталовата схема – от НОИ към УПФ, министърът отговори, че никъде в света няма такъв модел, но е възможно. „Ако това е критиката и притеснението, може да се направи”, каза той.

Преди това председателят на ДСБ Радан Кънев съобщи във ФБ, че след среща с министър-председателя са решили да спрат промените в пенсионната система до постигане на единодушие.

Пенсионният модел ще бъде анализиран отново на вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ, с цел постигане на решение "още преди Нова  година или в началото на януари", съобщава Кънев.