Тодор Николов: Търсят се лесни решения в пенсионната система

Тази система трябва да се развива така, че да гарантира доверие и да стимулира гражданите да се осигуряват, коментира икономистът

17.12.2014 | 11:37 Редактор: Мариета Иванова
Тодор Николов: Търсят се лесни решения в пенсионната система

Независимо от това какви са решенията в пенсионната система, начинът, по който се взимат в момента, не работи за устойчивостта й, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Тодор Николов.

„След като поредица от правителства нямаха куража да започнат реформи в трудни сектори, включително и за развитие на пенсионния модел и неговото подобряване – в един момент за много кратко време се взеха решения, които са пряко свързани с функционирането на тази система“, коментира Николов. Неговото мнение е, че последно взетите решения ще създадат много повече проблеми, отколкото ще решат, „защото тази система трябва да се развива така, че да генерира доверие, да стимулира гражданите да се осигуряват и също така да гарантира устойчивост. Това, което в момента се случва, не работи за тези три принципи“, смята икономистът.

По думите му се търсят лесни решения за пенсионната система, като тенденцията се наблюдава и при предходни правителства. Неговото мнение е, че проблемите в системата трябва да се назоват, каквито са.

„Първият е, че очевидно средствата в НОИ не са достатъчно, за да се изплащат пенсиите на онези български граждани, които разчитат на солидарния стълб“, коментира Николов. Той подчерта, че трябва да се направи много точен анализ и той да стане достояние на обществеността, за да е ясно на каква основа се взимат решенията.

Икономистът подчерта, че това което е ясно до момента, е че между 52 и 53% от изплащането на пенсиите се прави от бюджета, не от самата система. -“Т.е. самата система не е в състояние да плати дори 50%, т.е. ние имаме много сериозен проблем в солидарния стълб“.

Николов подчерта, че вторият много сериозен проблем е свързан с демографската криза в България, който намира отражение в това, че все по-малко работещи осигуряват повече пенсионери. Той подчерта, че в средносрочен хоризонт това означава, че разходите за пенсии ще се увеличават. - „В същото време работещите намаляват- като причините са различни и една от тях е недоборото икономическо състояние на България“, коментира Тодоров. Той отбеляза, че почти 1 млн. българи работят в чужбина. - „Ако тази огромна маса работеше за българската икономика и не беше емигрирала, коефициентът на работещи спрямо пенсионери щеше да е по-различен,“ посочи още икономистът.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
deyan_petrov41@abv.b
преди 9 години
До: GLOBALUSERПари все още има в държавата , проблема е неправилно, не справедливо разпределяне на доходите! Малка част преяждат с власт, пари и богатства с малко работа, а други все повече обедняват и да работят, защото се ограбва труда им с такива закони от НС 25 години ! Трябва да има таван на доходи на Банкери, Монополисти, Мобилни оператори, спортисти, водещи и всякакви ТВ собственици ! За да има за всички за нормален живот и за труд НАЙ -ВИСОКА ЗАПЛАТА ДА БЪДЕ НА МИНЬОРА до 2,500 лв. На депутатите до 1,500 лв. , минимална 800 лв. и пенсия 400 лв. Ограничаване износа на капитали и големи печалби до 20 % с доказано ценообразуване и завишен контрол ! Не е нормално миньор да работи за 650 лв. , а други да вземат над 200 миньорски заплати - 15- 20 и повече х. лв. на месец? Стимулиране на всички селскостопански дейности, кооперации , туризъм и богатствата на страната за българите ! Българите заслужават по достоен живот и бъдеще ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
GLOBALUSER
преди 9 години
Най-главният проблем е, че няма пари за силовите пенсионери. Солидарното решение е силовите пенсионери да минат на социални пенсии от по 113 лева. Ако не са недъгави да се хванат някъде на работа до 65 години/ шпиони като Сертов/. Сега около 1/3 от пенсиите трета категория се губят заради тях. Кажете ясно, че тези 52% не са за хората, а са за МВР, но и те не им стигат. Това са само цифри, защо трябва да ги крият. Едно НС пълно с депутати милиционери не е годно да се справи с проблема. Сигнализирай за неуместен коментар