Станишев смята, че България е готова за Шенген

Има ясни критерии за влизането в Шенген и България ги е изпълнила, допълни той

26.11.2014 | 17:35 Редактор: Ирина Георгиева
Станишев смята, че България е готова за Шенген

Бившият соцлидер и председател на ПЕС Сергей Станишев заяви, че е готов да работи с българските институции и да упражнява авторитета си, за да направи каузата Шенген възможна. По повод изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че предстоящият доклад на ЕК се очаква да бъде негативен и това може отново да забави приемането на България в Шенген, Сергей Станишев коментира:

"Има ясни критерии за влизането в Шенген и България ги е изпълнила. Трябва да признаем, че ЕК има основания в критиките си по отношение на съдебната система, вътрешния ред и борбата с корупцията и организираната престъпност. Надявам се на обективен следващ доклад на комисията, който изрично да посочи проблемите и какво очаква от българските институции." - коментира Станишев, предаде пресцентърът му.

По думите на Станишев Шенген не е разменна монета и не може постоянно да се поставят нови условия пред България. Той призова НС да излезе с нарочна декларация по темата.

"Партията на европейските социалисти и парламентарната ни група винаги са стояли на позицията, че България отдавна е готова да влезе в Шенген. И че не е редно за едно и също нещо страната ни да бъде наказвана два пъти. Ще настоявам за подкрепа от Европейската комисия и в рамките на Европейския съвет." - отбеляза Станишев.

Бившият соцлидер твърди, че вече е поискал подкрепата на зам.-председателя на Комисията Франс Тимерманс, който отговаря за Механизма за сътрудничество и проверка.

/снимка: Архив/