Лукарски: В преговорите по Трансатлантическото споразумение да се разгледа визовият режим за българите

26.11.2014 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Лукарски: В преговорите по Трансатлантическото споразумение да се разгледа визовият режим за българите

"Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ". Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция на 26 ноември, предаде МИЕ. Министър Лукарски припомни, че ТТИП бе сред основните дискутирани въпроси в рамките на Съвета по външна търговия, проведен през миналата седмица в Брюксел. Министрите взеха решение за продължаване на преговорите по споразумението, което ще насърчи инвестициите и търговско-икономическите отношения в общността.

"Визовият режим е частно искане на България, което заложихме в позицията на страната ни по време на Съвета за външна търговия", каза министър Божидар Лукарски.

Икономист номер едно на България бе категоричен, че правителството държи този въпрос да бъде разгледан по време на преговорите, но изрично подчерта, че страната ни не го поставя като условие.

"Надявам се на сериозна подкрепа от страните членки на ЕС, както и на разбиране от страна на нашите американски партньори." - заяви икономическият министър.

Според министър Лукарски бъдещите преговори трябва да имат подкрепа и от американска страна:

"Очакваме тяхната позиция в отговор на взетите решения по време на Съвета по външна търговия". - поясни министърът. 

Министър Лукарски заяви, че принципната позиция на България за ТТПИТ съвпада с позициите на останалите страни членки на ЕС.

"Всички страни членки на ЕС сме на мнение, че преговорите по споразумението трябва да продължат, но при пълна прозрачност." - заяви икономическият министър.

Според министър Лукарски по време на Съвета по външна търговия министрите са се обединили около необходимостта от по-голяма гласност и информираност за проектоклаузите по споразумението за широката общественост.

"Трябва да се запазят и високите стандарти на ЕС по отношение на стоките, които биха се внасяли от САЩ." - допълни министър Лукарски.