МВР: Проверките на пътищата да се извършват само от специално подготвени служители

25.11.2014 | 16:42 Редактор: Ирина Георгиева

Проверките на пътищата да се извършват само от специално подготвени служители на МВР и то при условия, които ограничават до минимум възможностите за корупция. Това е един от приоритетите, заложени в проект на ръководството на МВР за промени в Закона за движението по пътищата за възстановяване използването на мобилните камери за контрол на скоростта, съобразен с тълкувателното решение на ВАС от февруари 2014 г., предаде пресцентърът на ресорното министерство.

Основната цел на краткосрочните и дългосрочни мерки е да се ограничи до минимум прекият контакт на служителите, които осъществяват пътен контрол с водачите на автомобили или ако има такъв, той да става в условията на контрол от технически средства - видео и аудио запис, поясни на пресконференция министър Вучков. 

Той бе категоричен, че новите организационни мерки няма да намалят възможноститте за контрол и санкции на нарушителите на пътя, тяхната цел е ограничаване на корупционните практики при осъществяване на контрол на пътното движение.

Министрър Вучков подчерта, че мерките ще осигурят и подходяща среда, в която лоялните служители на пътна полиция ще могат спокойно да изпълняват задълженията си. Те са в полза на тяхната сигурност, гарантират работата на полицая и биха го предпазили от необосновани обвинения. 

В общия комклекс от мерки е разработен и план за вътрешен контрол от дирекциите „Вътрешна сигурност“ и „Инспекторат“, заяви министър Веселин Вучков, който бе категоричен, че при констатирани нарушения ще се налагат и тежки дисциплинарни наказания. 

Ръководството на МВР дава срок от два месеца, в който ще бъде наблюдавана и анализирана новата организация за пътен контрол. След това ефективността й ще бъде оценена, а изводите от тази оценка ще дадат възможност за допълнително оптимизиране на мерките.

Още в репортажа на Васил Детелинов.