Лиляна Павлова: Загубите на вода са средно около 60% за страната

Създава се междуведомствен съвет към МРРБ за координация на реформата във ВиК сектора

25.11.2014 | 15:54 Редактор: Ирина Георгиева
Лиляна Павлова: Загубите на вода са средно около 60% за страната

Състоянието на ВиК сектора не е добро: загубите на вода варират между 28% и 82% за различните райони или средно около 60% за страната. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на Национална конференция „Предизвикателства при изпълнението на проекти по ОП „Околна среда 2007-2013“ и Програма за развитие на селските райони“, предаде МРРБ. Според министър Павлова положението е тежко поради изключително амортизираната ВиК мрежа и натрупаната с години липса на инвестиции за подобряване на инфраструктурата в сектора. 

Нужни са 11,7 млрд. евро през следващите 10 години, според приетата  отраслова Стратегия, заяви министър Павлова. По нейни думи основните средства за инвестиции в сектора, с които страната ще разполага до 2020 година, са малко над 1 млрд. евро по ОП "Околна среда" и около 100 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони.

Задължително условие за това, записано в Споразумението за партньорство, е до 2016 година да бъде завършена Реформата във ВиК сектора. Първата стъпка вече е направена – изготвени и приети са 51 мастърплана за развитието на отрасла, заяви регионалният министър и обясни, че това което предстои е изготвянето на регионални прединвестиционни проучвания, окрупняването на ВиК операторите и създаване на ВиК асоциации. През новия програмен период основни бенефициенти по проектите ще бъдат ВиК операторите съвместно с общините, които ще изготвят апликационните форми за проектите на базата на регионалните инвестиционни планове, разясни министър Павлова.

За да не бъдат нулеви следващите 3 години по ОП „Околна среда“, МОСВ и МРРБ ще стартират преговори с ЕК, за да започне възможно най-скоро реализацията на т.нар. „безусловно необходими“ проекти, за които има добра проектна готовност и които обхващат агломерации с над 10 000 жители.

За ускоряване на реформата във ВиК сектора ще бъде създаден координационен съвет към МРРБ, с участие на МОСВ, ДКЕВР, НСОРБ и Съюза на ВиК операторите. Председател на Съвета ще бъде Радослав Русев, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Друга важна реформа за развитието на ВиК отрасла е предстоящото функционалното разделяне на ДКЕВР и обособяването на самостоятелен воден регулатор.