Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Брюксел няма да ни приеме с Румъния в Шенген, смята Весела Чернева

24.11.2014 | 21:08 Редактор: Петко Трухчев
Брюксел няма да ни приеме с Румъния в Шенген, смята Весела Чернева

Брюксел няма да ни приеме в Шенген заедно с Румъния и ще остави присъединяването  на България за по-късен етап, коментира в предаването Денят On Air  с водещ Веселин Дремджиев бившият говорител на външно министерство Весела Чернева. Повод за коментара й стана направената заявка от Брюксел, че може да раздели  България от Румъния от  Механизма за сътрудничество и проверка и да приеме северната ни съседка в Шенген.

„България и Румъния винаги са били в тази двойка и единият винаги е по-добре от другия, но тези роли се сменят. Румъния ще получи постепенно и трите права – достъп до въздушните, до морските и накрая до сухопътните граници на Шенген. Това не би създало толкова проблеми на българите, които искат да отидат в Румъния, колкото на гостите, които от нас желаят да отидат в Румъния“, добави Чернева.

Тя подчерта, че усилията в борбата с организираната престъпност в Румъния са безспорно видими и посочи, че през изминалия уикенд е бил арестуван прокурорът, разследващ организираната престъпност в северната ни съседка. – „Там имаше и арестувани министри и изобщо Румъния показва резултати в борбата с организираната престъпност – нещо, което на България й липсва,“

Още по темата

коментира Чернева.

По повод на годишнината от Евромайдана в Киев Чернева коментира, че година по-късно разговорът на Европа към Русия е станал „политически, а не толкова икономически“. Конфликтът Украйна-Русия е променил и  отношението на Путин към Запада.


Още от разговора на водещия Веселин Дремджиев с Весела Чернева вижте във видеото.