Фондът за гарантиране на влоговете избра банките, които ще изплащат депозитите на КТБ

Разпределението е по последната цифра на ЕГН-то за физически лица и на ЕИК или БУЛСТАТ за юридическите

24.11.2014 | 15:16 Редактор: Мариета Иванова
Фондът за гарантиране на влоговете избра банките, които ще изплащат депозитите на КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете избра банките, които ще изплащат гарантираните депозити  на КТБ от 4 декември.
Разпределението е по последната цифра на ЕГН-то за физически лица и на ЕИК или БУЛСТАТ за юридическите, уточняват от Фонда.

Списъкът на банките със съответните номера е следният:

ЕГН/ЕИК

Банка

0

Банка ДСК ЕАД

1

Обединена българска банка АД

2

Юробанк България АД

3

Райфайзенбанк (България) ЕАД

4

Алианц Банк България АД

5

УниКредит Булбанк АД

6

УниКредит Булбанк АД

7

Централна кооперативна банка АД

8

СИБАНК ЕАД

9

Първа инвестиционна банка АД, включително и обслужването на чуждестранните лица

 

Още по темата

Според схемата, ако ЕГН- то на съответното физическо лице завършва на “0”, ще бъде обслужено в клон на  ДСК. Принципът важи и за юридическите лица според ЕИК или БУЛСТАТ.

Вложителите ще имат достъп до пълния размер на влога си от 4 декември в рамките на работните часове на съответната банка от понеделник до петък, посочват още от Фонда. За целта физическото лице следва да представи лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице. За юридическите лица следва да се представи ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 бр.).

Вложителят може да открие сметка в обслужващата банка и да остави сумата на влог в нея, да нареди превод на сумата по посочена от него сметка в друга банка или да изтегли парите в брой.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането. Вложителите могат да се разпореждат с гарантираните си суми в срок до 5 години, считано от 4 декември 2014 г.

При разпореждане със сумите вложителите трябва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ. Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в съответната обслужваща банка.

Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които обслужват вложителите на КТБ, ще са публикувани на сайта на ФГВБ в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, както на уебсайта на КТБ.

ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ, припомнят от фонда.