Днес ГЕРБ, РБ и ПФ били по-близо до структуриране на кабинет

Правителството ще е от ГЕРБ и Реформаторите, а Патриотичният фронт ще ги подкрепя

30.10.2014 | 17:30 Редактор: Мариета Иванова
Днес ГЕРБ, РБ и ПФ били по-близо до структуриране на кабинет

На тристранната среща днес- 30 октомври, между ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт, партиите са се доближили до постигане на споразумение за формиране на двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство в Народното събрание. В правителството ще участват ГЕРБ и Реформаторите, а в парламента ще имат подкрепата на Патриотичния фронт, стана ясно след разговорите между формациите. Обмислял се вариант да се търси и подкрепа и от АБВ, но разговори с партията на Първанов не били водени. Само ДПС била изключена от мнозинството.

Формулата за двупартиен кабинет не била окончателна и преговорите щели да продължат.

Трите партии днес се обединили около идеята да подпишат коалиционно споразумение и конкретна програма с приоритети. Радан Кънев от Реформаторския блок коментира, че ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма в съответствие с приоритети на Патриотичния фронт. Той посочи, че ако има такова политическо мнозинство, ще бъде предложена  структура и състав на кабинета в достатъчно кратки и стегнати срокове.

По-рано съпредседателят на Патриотичния фронт коментира Валери Симеон

Още по темата

 

коментира, че коалицията, от която е част, ще подкрепя управленска програма и докато трае изпълнението, ще трае и подкрепата за кабинета. Той подчерта още, че съпартийците му са в НС, за да изпълняват дълг.

От Патриотичния фронт остават на позицията си, че няма да участват с политически фигури в бъдещ кабинет.

Припомняме, че след посещението на председателят на ЕНП Жозеф Дол в България- 29 октомври, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Патриотичният фронт са неприемлив партньор за управлението, заради посочените от тях приоритети в първия работен ден на 43-то НС- 27 октомври.