Мартин Владимиров: Реформаторите стават много уязвими в кабинет на малцинството

ДПС винаги са били „златния пръст” в управлението, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията

28.10.2014 | 21:21 Редактор: Мариета Иванова
Мартин Владимиров: Реформаторите стават много уязвими в кабинет на малцинството

Една от причините Реформаторският блок да не иска да е част от коалиция с по-малко от 120 депутати е структурна. При подобен сценарий те биха станали много уязвими от други партии, като ДПС например, а това би било политическо самоубийство, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Той припомни още, че Реформаторският блок иска  споделена отговорност, съгласен е да назове министри, докато Патриотичният фронт не иска да участва с политически лица в кабинета.

„Ако няма споделена отговорност, при евентуален провал, а такива ще има, Реформаторският блок ще трябва да обере негативите. И те не искат да са жертвите, но и усещат, че в момента, в който не са съгласни с някоя политика, ще бъдат изолирани от ДПС. Местан днес каза, че е готов да подкрепя кабинет в името на евроатлантическите ценности”, коментира Владимиров. По думите му при подобен сценарий обществената реакция към реформаторите би била, обвинението, че от една страната, за декларирали, че работят срещу задкулисието, а от друга- оставят да бъдат изолирани именно от него.

Владимиров подчерта, че  въпросът в момента не е дали Реформаторският блок ще се разпадне, а кога. Неговото мнение е, че все пак ще се състави „крехко мнозинство”.

Според него има имитация на промяна в правенето на политика. - „Има опит да се тръгне по цивилизован път, да се търси споразумение. Но има недостиг на партии, които да го сключат,” заяви той.

„Едно крехко мнозинство може да прави критически реформи, „когато ножа опре до кокала”. Това не е възможно, когато се нужни сериозни реформи – като такива в енергетиката, където е необходимо стабилно мнозинство”, посочи още Владимиров.

Той даде за пример Израел, където 5-6 партии се събират и правят правителство на база приоритети, с които всички са съгласни.

Владимиров посочи още, че ДПС са твърди в позицията си за евроатлантическите ценности, след като ГЕРБ спечелиха най- много гласове на последните парламентарни избори.   

„ДПС следва политика, която винаги е изгодна за тях в момента. Те са готови да сменят морала си, когато е изгодно. Те не искат непременно власт. Те искат да не бъдат закачани, да не бъдат изолирани, също така. Не е тайна, че с идването на нова власт първата стъпка е смяна на областни управители, на шефове на полицията в градовете и на други ръководни позиции”, коментира експертът.

По думите му ДПС винаги са били златният пръст в управлението. – „Сега имаше реална възможност и то на цената на голяма коалиция ДПС да остане извън управлението. Но може би никой не иска да изолира ДПС”, заяви още Владимиров.