Никола Абаджиев: Увеличаването на възрастта за пенсиониране ще е постепенно

Предложените промени в пенсионната система са в интерес на хората, коментира председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

23.10.2014 | 11:25 Редактор: Мариета Иванова
Никола Абаджиев: Увеличаването на възрастта за пенсиониране ще е постепенно

Увеличаването на възрастта за пенсиониране ще е постепенно, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air  председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. Той посочи, че обсъдените на Националния съвет за тристранно сътрудничество предложения за промени в пенсионната система са всеобхватни и са свързани с промени в трите стълба на пенсионното осигуряване.

„И това е хубавото на тези предложения, за да не се правят промени на парче, които да  предизвикат и други проблеми“, коментира Абаджиев и допълни, че мерките са мотивирани от обстойни анализи, към някои от тях има разработени нормативни текстове, които по думите му могат да бъдат обсъждани в държавните институции.

Абаджиев посочи, че предложенията за промени са в интерес на работещите лица. В тази връзка той посочи, че професионалните фондове ще осигурят допълнителна доходност за пенсиониращите се. Той подчерта, че в пенсионните фондове има достатъчно средства, плюс доходността, която са изкарвали от положителната инвестиционна дейност, която постигнат.