Испания иска да стане фактор на европейския газов пазар

Мадрид обжалва искането на Каталуния за независимост

23.10.2014 | 16:14 Редактор: Ирина Георгиева
Испания иска да стане фактор на европейския газов пазар

Ако разполагаме с интерконекторни връзки, ще можем да изпращаме към Европа 40% газ, заяви испанския посланик у нас Хосе Луис Тапиа. Още през април политици и бизнесмени от Мадрид предложиха на партньорите си от Стария континент да бъде сложен край на газовата зависимост от Русия, като се използва алжирски природен газ. По предварителни изчисления Алжир би могъл да доставя на Европа през Испания между 50 и 60 млрд. куб.м. газ годишно. На работна закуска с български журналисти посланик Тапиа представи актуални икономически данни и засегна теми, като борбата с вируса ебола и с групировката Ислямска държава и желанието на Каталуня да се отдели.

"Не бива да допускаме енергийни острови в Европа." - коментира на срещата си с българските медии посланик Тапиа.

Тапиа посочи, че цената на електричеството у нас ще расте, защото електроенергията е с 45% по-евтина от средната за Стария континент.

„Някой трябва да плати тази разлика.“ - обясни дипломатът, но подчерта, че това не трябва да бъдат само потребителите.

Хосе Луис Тапиа направи и коментар относно желанието на Каталуния за независимост. От думите му стана ясно, че властите в Мадрид обжалват пред Конституционния съд искането на Каталуня за провеждане на „народна консултация“ по въпроса.

„Според  чл.1, т.1 испанският народ е носител на суверенната власт. Не може една част от испанския народ да си присвои правото да взема еднолични решения.“- подчерта дипломатът и допълни, че подобно деление е било предвидено само в конституциите на Съветския съюз, Югославия и Етиопия.

По време на работната закуска с журналисти посланик посланик Тапиа потвърди новината, че безработицата слиза под 24 % за първи път от 10 месеца.

„От всеки две нови работни места, създадени в Европа, едно е в Испания.“ - съобщи дипломатът. По думите му благодарение на трудните реформи страната ще отбележи растеж от 2 % през 2015 година, което надхвърля средносрочното за Европа.

Не беше пропусната и темата за борбата срещу организацията Ислямска държава.

„Испания подкрепя международната коалиция срещу групировката Ислямска държава, но не е част от тази коалиция. Към момента не сме оперативен елемент. Ще изпратим 300 военни, но те ще окажат само техническа помощ, няма да влизат в директна битка.“ - беше позицията на посолството.