БСП е получила покана от ГЕРБ за повторни консултации

БСП е върнала отговора си с предложението срещата да се състои в парламента

22.10.2014 | 16:12 Редактор: Ирина Георгиева
БСП е получила покана от ГЕРБ за повторни консултации

На 21 октомври късно през нощта БСП е получила покана от ГЕРБ за повторни консултации по повод съставянето на бъдещия кабинет. Това съобщи за националното радио говорителят на социалистите Атанас Мерджанов.

"Ние не водим преговори, а участваме в консултации по инициатива на ГЕРБ. Късно снощи в централата на БСП се получи нова „покана” от тях, но без да е ясен форматът на срещата, мястото и часът, които те биха предложили. Ние от своя страна върнахме отговор, като предлагаме срещата да се състои в Народното събрание. Вчера председателят на БСП заяви, че ще участваме в повторни разговори по въпросите и проблемите, които ГЕРБ смята за важни за развитието на страната.” - заяви Мерджанов.  

Според Мерджанов, ГЕРБ са притеснени и са в тежка ситуация, заради цитирам "протяжните" преговори и заради фрагментарността на бъдещия парламент. Говорителят на БСП припомни, че няколко месеца след оставката на кабинета „Орешарски” се говореше в колко трагично състояние са икономиката и държавата, и дабови, че вече се губи трета седмица след изборите и целият този процес минава в едно приспивно темпо.

"Президентът свиква събранието чак на 27-и октомври, провеждат се протяжни консултации. Няма нито загриженост, нито забързаност и очевидно е, че ГЕРБ са в доста сериозна и тежка ситуация. Фрагментираността на парламента ги притеснява допълнително”, каза още социалистът. По думите му, това изчакване и непременно съобразяване с този или онзи не може да се обясни по друг начин освен с притеснение.

Мерджанов разкритикува и начина, по който се осъществи снощната среща между лидерите на Реформаторския блок и Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. Нарече го "притичване" от страна на реформаторите и заяви, че подобни "притичване" от страна на БСП няма да има.