БСП отива на преговорите с ГЕРБ, но не отстъпва от позициите си

От БСП няма да водят разговори с АБВ за обща политика в 43 НС

21.10.2014 | 16:12 Редактор: Ирина Георгиева
БСП отива на преговорите с ГЕРБ, но не отстъпва от позициите си

Aко на Позитано 20 бъде получена покана, то БСП ще отиде на втория кръг разговори с ГЕРБ. Социалистите обаче заявиха, че няма да отстъпят от позициите си, заради които са получили доверието на избирателите. На днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията не са обсъждани промени в състава му.

Преговорният екип на БСП ще е същият - Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. Председателят на партията Михаил Миков ще се включи в консултациите ако на тях отиде и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Позициите на социалистите обаче остават непроменени - за строителство на Южен поток и АЕЦ Белене, индустриализация,реформи в здравеопазването, образованието и данъчната политика.

"Ние продължаваме да отстояваме позициите заради, които сме получили доверие от избирателите, а смятаме, че са и позиции които се споделят от една голяма част от българските граждани, които не са гласували.Що се отнася до въпроса за отстъпките от принципите и ангажиментите- там винаги трябва да става въпрос за взаимност, но те могат да стигнат до там  докъдето отделната политическа партия не прецени, че ще бъдат нарушени принципи и отговорност пред тези, които те подкрепят." - заяви Миков.

Социалистите ще останата опозиция в парламента. А Миков ще бъде предложен за председател на парламентарната група. Червените няма да искат министерски кресла в следващото правителство. Но не отхвърлиха варианта да обсъдят с ГЕРБ състава на бъдещия кабинет.

"Стига масата да не се разбира като софра, а да се разбира като  отговорност и принципност на всяка политиеска сила – точно такава каквато е претенцията й." - допълни Миков.

Според Миков една партия може да прави отстъпки от принципите си в името на компромиса, но само до определена степен, за да не разочарова избирателите си.

„Това е един от големите проблеми на българската демокрация. В последното десетилетие аритметиката взимаше връх над политическата отговорност. Аритметиката ни изигра лоша шега и сега всички берем плодовете от това. Оттук насетне трябва да върнем политиката на мястото й, на принципите й, за да се върнат избирателите към избирателните урни“, коментира той.

Лидерът на БСП смята, че към какво правителство ще отидем ще се види, когато президентът Росен Плевнелиев връчи мандат, а сега всичко е на ниво консултации.

„Ние споделяме позицията, че в този парламент тези, които се определят като десни, центристи и либерали са много повече от тези, които справедливо или претенциозно дефинират себе си като леви“, настоя Миков и призова да не сватосват БСП с АБВ.

От БСП няма да водят разговори с АБВ за обща политика в 43 –то НС.

Репортаж на Васил Детелинов.