ГЕРБ продължава консултациите с четири партии

БСП, Реформаторският блок, Коалиция Патриотичен фронт и АБВ ще бъдат поканени за разговори на експертно ниво

20.10.2014 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
ГЕРБ продължава консултациите с четири партии

ГЕРБ ще продължи консултациите с четири от партиите, попадащи в следващия парламент, обяви Бойко Борисов след партийно заседание. БСП, Реформаторският блок, Коалиция Патриотичен фронт и АБВ ще бъдат поканени за разговори на експертно ниво. Борисов ще участва в последващи разговори, едва когато има готово коалиционно споразумение за управление.

Кога се очаква да стане ясна категоричната позиция на ГЕРБ за състава на правителството?

"Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно и принципно правителство, което да може да взима решения. Ние гледаме много отговорно на това. Не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява в дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на политическите партии. И след това всеки да се упражнява чие е служебното правителство. За това и политическите партии сме и длъжни да излезем от кризата и да намерим решение. Тук вече се сбиват принципите. След като ние сме твърдели през цялото време на кампания едно, можем ли да ги нарушим. Второ и заявлението предварително от различните политическите партии, че при различни малцинства и мнозинства няма да ги подкрепяме."

Защо изборния екип реши да продължи консултации с точно тези партии?

"Реформаторите на първо място - единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които ги има там. Аз съм твърдо за единство на РБ и сме длъжни с тях да се разберем. Още повече, че техните лидери заявиха, че над 90% ни съвпадат програмите - тогава не виждам някакви различия. Да преговаряме още веднъж с БСП, дори не за управление, а по теми, които бихме могли безспорно отговорна лява партия, член на БЕС да поемат като ангажимент също би било голям успех. ДПС имат време да си отчитат грешките, защото всички партии поставят като незаобиколим фактор кой, защо, как - техните назначения. Те трябва също да направят ревизия на тяхната политика, за да станат приемлива партия за другите партии.