Синдикати настояват за обсъждане на препоръките за пенсиониране на ЕК в сектор „Сигурност“

Въпрос на държавна политика е решението как да бъдат приложени препоръките, коментира Венцислав Станков, вицепрезидент на НСПС „Огнеборец“

02.10.2014 | 12:00 Редактор: Мариета Иванова
Синдикати настояват за обсъждане на препоръките за пенсиониране на ЕК в сектор „Сигурност“

Синдикати настояват за обсъждане на препоръките от Европейската комисия за реформи в пенсионната система на работещите в сектор „Сигурност“. В Сутрешния блок на Bulgaria On Air вицепрезидентът и председателят на Контролната комисия  на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България „Огнеборец“- Венцислав Станков и Богдан Личев, коментираха, че идеята на Служебния кабинет за удължаване на възрастта  за пенсиониране не е обсъдена със синдикатите.

Личев посочи, че подобни решения би следвало да се взимат след съответните дискусии първо с работещите в сектора, след това в Министерството на вътрешните работи и едва тогава на ниво Министерски съвет. Той допълни, че реформи и промени, свързани със социалните клаузи на работещите в сектора, би следвало да се извършват с оглед на дългосрочните последици.

„Надяваме се след изборите и съставянето на работещ кабинет, да седнем на масата с представители на управляващите, да изкажем нашите аргументи и да стигнем до компромисен вариант,“ коментира на свой ред  вицепрезидентът на НСПС „Огнеборец“  Венцислав Станков.

Той подчерта, че препоръките на ЕК за промени в пенсионната система не са равнозначни на директиви и е въпрос на държавна политика как ще бъдат приложени у нас. В тази връзка той даде за пример Словакия, където работещите в сектора „Защита на населението“ имат право да се пенсионират при 15 години стаж в службите, при което получават 30% от заплатата си. При увеличаване на стажа, нараства и сумата, поясни Станков.