Военен безпилотен самолет ще огледа района на взрива в Горни Лом

02.10.2014 | 08:04
Военен безпилотен самолет ще огледа района на взрива в Горни Лом

Взрив избухна в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, в 17:00ч. на 1 октомври 2014.

Районът е отцепен за 24ч.

Три пострадали жени са в болница, информация за останалите работници от смяната по време на инцидента няма.

Заводът е собственост на "Видекс" АД, произвеждаща взривни материали.


Модулни формирования на Българската армия са на разположение на кризисния щаб, за да окажат помощ при огледа на района на взрива край Горни Лом, съобщи в мейл Министерството на отбраната.

Специализираните екипи са от  военни формирования 54 880 – Казанлък от състава на 61-ва механизирана бригада и 28 880 – Белене.

Те са оборудвани с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

На разположение на кризисния щаб са и бронирана машина тип „Пустинна котка“ на Регионална служба „Военна полиция“ - Плевен, както и медицински екип с реанимобил от военната болница в Плевен.

През нощта полицията събираше информация за броя на работниците, които са били на територията на взривилия се цех за боеприпаси.

В района е създадена зона за сигурност, охранявана от полицейски екипи и се извършва наблюдение с технически средства.

"На място главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и инж. Николай Николов, директор на ГДПБЗН, провеждат разговори с представители на местната власт за предприемане на първите възможни действия в светлата част на денонощието", съобщава МВР на сайта си.

Едната от пострадалите жени е превозена по спешност в болницата в Белоградчик и след това във Видин, съобщи за БТА д-р Любомир Виденов, зам.-директор на "Спешна
помощ" във Видин. Другите две жени са транспортирани към Монатана.

По предварителна информация в цеха е имало около 15 души.