Важни ли обувките за развитието на децата? Интервю с д-р Атанас Кацаров

01.10.2014 | 18:07
Важни ли обувките за развитието на децата? Интервю с д-р Атанас Кацаров

Всяко второ дете е с проблем на опорно-двигателния апарат, казва д-р Атанас Кацаров пред Puls.bg

Д-р Кацаров, един от лекторите на Форум "Детско здраве", който се организира от Puls.bg на 11 октомври в Интер Експо Център в столицата.

"Най-честите деформации са плоскостъпието, неправилният стоеж и на трето място е травматизмът, който в последно време е застъпен изключително сериозно. Естествено, тези случаи се дължат на инциденти, които никой не предполага, няма нищо общо с вродените заболявания, но заемат един голям процент от проблемите на опорно-двигателния апарат при детето" - казва специалистът.

Следват малформации, тоест аномалии на опорно-двигателния апарат по рождение и т.н.

Обобщено, с най-голяма честота са ортопедичните заболявания, свързани с неправилния стоеж – който в никакъв случай не трябва да се отъждествява със сколиозата (което значи гръбначно изкривяване), плоскостъпието или спадането на сводовете (което трябва да се различава от физиологичното плоскостъпие) и травматизмът, смята лекарят.

Какви са причините за тези проблеми на опорно-двигателния апарат при детето?

"По отношение на ортопедичните заболявания – много от тях са с различна етиология, в доста от случаите неизвестна, тоест няма един причинител.

Например при плоскостъпието има между 50 – 70 % наследственост, както и при Hallux Valgus (кокалчетата на краката). Там наследствеността е към 70%.

Тоест няма пряка зависимост, ако родител или прародител е страдал от подобен проблем, такъв задължително да се появи и при детето.

В този комплекс роля играят факторите на средата. Например не е едно и също дали едно слабо дете носи раница от 10 кг или не.

Тоест ако в генотипа е заложен неправилен стоеж и гръбначно изкривяване, то факторите на средата са тези, които определят развитието на това заболяване".


Д-р Атанас Кацаров е лекар ортопед и ще говори за профилактиката на най-честите опорно-двигателни проблеми при децата на форума.

Д-р Кацаров завършва медицина през 1998 г. в Медицински университет – София.

През 2003 г. придобива специалност по ортопедия и травматология.

От 1994 г. работи в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” като волунтиер, стажант и специализант в Първа травматологична клиника.

От 2004 г. е част от екипа на Клиника по детска травматология.

Има повече от 30 публикации и участия в специализирани конгреси.

Специализира във Франция и Холандия.

 

Можете да прочетете цялото интервю на сайта на puls.bg