Проблемите на КТБ не са системни: S&P

01.10.2014 | 14:17
Проблемите на КТБ не са системни: S&P

Проблемите с ликвидността на КТБ са изолиран случай в иначе достатъчно капитализираната банкова система, смята анализаторът на Standard & Poor's Кай Стукенброк, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това старши директорът на S&P, отговарящ и за Европа, Близкия Изток и Африка каза още, че България има нужда от нов модел на растеж, за да стане по-богата страна.

"Смятаме, има специфичен проблем в тази банка", каза Стукенброк за Ройтерс в коментар, публикуван на 30 септември 2014.

Банката не успя да плати облигационния дълг от 150 милиона долара с матуритет през август, предизвиквайки заплахи от съдебни действия, отбелязва агенцията, според която проблемите на КТБ не се очаква да бъдат решени преди формирането на новото правителство след изборите на 5 октомври.

Стукенброк казва, че продължаващият деливъридж в българския банков сектор започва да тежи върху растежа. Проблемът е и в липсата на търсене на кредити за висококачествени проекти, смята анализаторът.

"Най-важният проблем на България е липсата на модел за генериране на икономически растеж", смята анализаторът на S&P.

"Преди кризата строителството в жилищния сектор движеше икономиката. Този модел се срина с настъпването на кризата. Сега няма нова идея, модел или подход. В известен смисъл това обяснява сравнително слабия ръст, който имаме", казва Стукенброк.

S&P даде оценка на България ВВВ- със стабилна перспектива.

Икономиката за 49 милиарда долара, в която БВП на глава от населението е около половината от този на Полша, през второто тримесечие е отбелязала ръст от 1,6%.


Кай Стукенброк e старши директор EMEA & Public Finance в Standard&Poor's Ratings Group и работи в компанията от десет години, в офиса й във Франкфурт.

Д-р Стукенброк и неговият екип се занимават с рейтингите на страните от ОНД и Близкия Изток. Той е и член на комитета по рейтинги на S&P /GREs/.