Плевнелиев: На държавата са необходими парламент и работещо правителство

Президентът не вярва, че след изборите няма да има кабинет и Народно събрание

01.10.2014 | 17:25 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: На държавата са необходими парламент и работещо правителство

Не вярвам и не си и помислям, че след изборите няма да имаме парламент и правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на посещение в Русе, където участва в церемонията по откриване на нов завод за производство на електронни и механични компоненти за автомобилната индустрия, предаде пресцентъра на президентството. Според него това е невъзможен сценарий, който ще съсипе държавата. 

Президентът беше категоричен, че след две години на тежко политическо противопоставяне, политиците трябва да са по-коректни и по-смирени в отношението си към народа. „Всички се изморихме от протести, очакваме стабилност, конструктивен подход и държавническо отношение. Вярвам, че българските политици си дават сметка, че политическото противопоставяне на всяка цена може да засили така кризата в държавата, че да не успеем да излезем от нея десетки години“, заяви президентът.

Росен Плевнелиев призова политическите лидери да спазват  демократичните принципи, да бъдат реалисти и да не обещават неща, които няма да могат да изпълнят. "Нека не се изгарят всички мостове между политическите партии преди изборите, защото след това ще се налага да ги изграждат отново. Те трябва да се обединят около това за какво са "За", а не само да говорят за какво са "Против", каза още президентът.

Междувременно Росен Плевнелиев заяви, че България ще подкрепи всяка инвестиция, която създава перспектива за нови работни места

"Този завод е изключително важна за Русе и региона инвестиция, която ще осигури работни места за много семейства, ще отвори възможности за местния бизнес и ще предложи икономическа перспектива", заяви президентът Росен Плевнелиев

Държавният глава посочи, че в момента в завода работят 180 души и предстои в близките години компанията да увеличи техния брой до 600.

"Благодарение на направените инвестиции страната ни е фактор в развитието на автомобилния клъстер както в Европа, така и в света, посочи още държавният глава. „Във всеки осем от десет автомобила в Европа, има компоненти, произведени в България“, отбеляза Росен Плевнелиев и добави, че в момента у нас работят над сто компании от автомобилния сектор,  чиито оборот надхвърля 1,5 млрд. лв.

„България и Русе има с какво да се гордеят и тази модерна производствена мощност е доказателство, че само за година може да се затвори цикълът от идеята на инвеститора до новопостроения завод. Благодаря на инвеститорите, строителите и проектантите, че спазиха думата си и точно една година след първата копка, вече има действащо производство“, заяви държавният глава.