Има ли проблем с ваксините за новородени?

Има недостига на пет- и шест- валентна ваксина за новородените у нас

01.10.2014 | 14:47 Редактор: Ирина Георгиева
Има ли проблем с ваксините за новородени?

Поради недостига на пет- и шест-валентна ваксина за новородените у нас, в момента се извършва ваксинация с четиривалентен препарат плюс ваксина срещу хепатит B. 14 000 дози от четирикомпонентната ваксина вече са раздадени на общопрактикуващите лекари за първи прием на децата, родени през юли и август, съобщават от Здравното министерство. Още 14 хиляди дози за втория прием ще бъдат осигурени от днес. Практиката ще продължи до сключване на договор за шесткомпонентна ваксина и извършването на доставката ѝ.

Още през пролетта Здравното министерство реши да замени познатата у нас и задължителна петвалентна ваксина с шествалентна. Причината – недостиг на количества от петвалентната. Новата ваксина покрива всички заболявания, срещу които имунизира и старата, като например тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит. Нещо повече – тя предпазва и от хепатит B. Проблемът е, че тя няма официално разрешение за употреба у нас.

Лекари отказаха коментар пред камерите на България Он Ер, дали наистина има проблеми и недостиг на задължителните петвалентна и шествалентна ваксина в поликлиниките. Зад кадър обаче обясниха, че ваксините към момента наистина са малко.

В крайна сметка от министерството правят нова ваксина от четири компонента и твърдят, че тя е налична.

„Този път Министерството на здравеопазването реагира много адекватно и бързо. Трябваше да се прецени какви са рисковете – спираме всички имунизации и чакаме да видим какво ще стане и да чакаме дали ще се появи петвалентна, шествалентна ваксина или правим нещо.“ - обясни проф. Мира Кожухарова, зам.дир. на Национален център по заразни и паразитни болести.

Милвена ни разказва, че нейният личен лекар не й е обяснил с какво точно ваксинира сина й Стефан. Така или иначе тя се чувства задължена да го ваксинира като дори е готова да си плати.

„Щом държавата не може да ми я осигури, осигуряваме си я ние. Все пак става дума за децата.“ - коментира Милвена.

Срещнахме и майки, които изобщо нямаха представа, че трябва да ваксинират новородените.

„Аз съм за ваксината, защото децата имат имунитет, добиват, разбира се.“ - заяви медицинската сестра Красимира Солакова.

И ако има проблем с недостига, някакви алтернативи ли трябва да се търсят?

„Ами, би трябвало, нали има хора, които работят по този проблем.“

От Здравното министерство увериха екипа ни, че кризата с ваксините за новородени вече е преодоляна.