Алфа Рисърч прогнозира трудно съставяне на правителство след 5 октомври

Вероятността шест партии да влязат в парламента е голяма, сочат данните в края на септември

01.10.2014 | 16:57 Редактор: Мариета Иванова
Алфа Рисърч прогнозира трудно съставяне на правителство след 5 октомври

Трудно съставяне на правителство и най-малко шест партии в парламента, прогнозират дни преди изборите в неделя- 5 октомври, от „Алфа Рисърч“.

При такава хипотеза от социологическата агенция посочват, че ГЕРБ биха имали около 98-100 депутати в 43-то Народно събрание, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, Реформаторският блок и България без цензура – по 16-18 всяка. Като шеста партия в парламента към момента се очертава Патриотичният фронт, който според прогнозите от края на септември ще има 12 депутати в следващото Народно събрание.

Според проведено в дните 28–30 септември 2014  сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна допитване от „Алфа Рисърч“ посочват, че намерение да гласуват за ГЕРБ имат 34.1% от избирателите, за БСП – 19.1%, за ДПС- 15.4%, за Реформаторския блок- 6 %, за България без цензура -  6 %, за Патриотичен фронт 4.2%. Шанс да преминат 3-процентната бариера имат още Атака, АБВ и Движение 21, които към края на септември привличат съответно  3.9%, 3.8%    и 1.9% от подкрепата на имащите право на глас.

Избирателната активност бележи лек ръст в сравнение с началото на кампанията, основно заради ориентиране на част от колебаещите се към партиите, които са близо до 4-процентната бариера и са особено активни в дните непосредствено преди вота на 5 октомври, коментират социолозите.

Прогнозите непосредствено преди изборите сочат, че между 3.2 – 3.3 млн. души ще отидат до урните в неделя. От „Алфа Рисърч“  отбелязват, че очакваната активност е по-ниска от тази на изборите през 2013  и само силна мобилизация на гражданите в последните няколко дни, както и неизвестният брой гласуващи в избирателните секции в чужбина може да промени тази тенденция.    

                                                                    

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства. Изследването е проведено в периода 28–30.09. 2014г. сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.                                                       
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. 
                                                                                
Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.  
                                                         

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
boris.col
преди 9 години
ББЦ ще постигне доста по-силен резултат! Това все пак е Бойко Рисърч! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
n.p.n.b@abv.bg
преди 9 години
Трудно ще е, защото малките партии, няма да оставят статуквото да прави каквото си иска, както беше до сега. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
adinik1983@abv.bg
преди 9 години
Трудно съставяне и кратък живот на правителството, с оглед на това кой ще спечели. Сигнализирай за неуместен коментар