Бранимир Ботев: Туризмът индиректно вкарва в икономиката ни над 5.5 млрд. евро

Българският туризъм формира 13,6% от БВП на страната ни

29.09.2014 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Бранимир Ботев: Туризмът индиректно вкарва в икономиката ни над 5.5 млрд. евро

Българският туризъм формира 13,6% от БВП на страната ни, а ако се изчислят също стоките и услугите от други отрасли, които се реализират чрез туризма или имат отношение към него, този дял би бил много по-висок. Това съобщи служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев пред участниците в обществената дискусия „Дневният ред на България - национални цели и приоритети в туризма“, предаде пресцентърът на МИЕ. Според министър Ботев отрасълът вече е структуроопределяща индустрия за българската икономика и ролята на държавата за неговото развитие е ключова. 

Туризмът дава 3,2 млрд. евро директен принос към икономиката на страната ни, а индиректно вкарва в нея над 5,5 млрд. евро, сочат данни на Световната организация по туризъм към ООН за 2013 г., съобщи Ботев. Според коефициента LPT, измерващ съотношението между местно население и чуждестранни туристи, ние сме десетата дестинация в света с повече чуждестранни туристи от собственото си население, поясни Ботев. По негови думи България има огромен потенциал във всяко отношение да развива отрасъла като устойчив и структуроопределящ в дългосрочен план.

Зам.-министър Ботев благодари на БАН за сериозната помощ с експертиза и информация при създаването на Стратегията за устойчивото развитие на българския туризъм с хоризонт 2030 г., подготвена от МИЕ. Той изтъкна и огромния принос на работещите в сектора, благодарение на които годината няма да приключи негативно въпреки незапомнените от 80 години дъждове и административните пречки.

Към момента имаме ръст от 6.7% повече чужденци, посетили страната ни, каза Ботев. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за първите 6 месеца на годината са над 1.7 млрд. евро, което е 3.6 на сто повече спрямо същия период на миналата година, допълни ресорният зам.-министър.

Туризмът е на всички, обобщи той. Отношението към него трябва да е като към националния отбор и да генерира представите ни за България и за всичко онова, с което ни е надарила природата – култура, история, топло море, високи планини, най-висока концентрация на термални минерални води, съхранена природа. Всички ние, държавата и бизнесът трябва да се обединим около идеите какво да се направи още в туризма, за да се развива устойчиво.

Според международната статистика най-възходящата, най-бързо развиваща се индустрия след IT-технологиите е именно туризмът и нашите експерти в бранша стават все по-конкурентни в Европа. От няколко години те все по-често са канени в чужбина и голяма част от регионалните стратегии за развитието на международни курорти вече се осъществяват с тяхно участие. Нека им дадем признание и вътре в страната, обобщи зам.-министър Ботев.