Владимир Топалов: НЕК дължи над 200 млн. лв. на топлоелектрическите централи

Натрупаните дългове блокират плащания към мините, коментира представителят на синдикатите

22.09.2014 | 11:08 Редактор: Мариета Иванова
Владимир Топалов: НЕК дължи над 200 млн. лв. на топлоелектрическите централи

Дълговете на НЕК към топлоелектрическите централи са над 200 млн. лв. На свой ред- централите дължат пари на мините, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа”. Той подчерта, че средства са жизнено необходими за дейността в мините, не само за изплащане на заплати, но и за извършване на ремонти, за спазване на изискванията за здравословни условия на труд и т.н.

Поводът на коментара му е продължилата няколко дни стачка на миньорите от бургаската мина „Черно море”, подкрепена и от работещи в други мини в страната.

Топалов коментира, че проблемите в сектора  не са просто спор между частни дружества. В тази връзка той посочи, че задълженията на НЕК към държавния субект „Мини Марица Изток” са над 150 млн. лв. По думите му няма как държавата да няма отношение към сектор, който осигурява 40% от необходимата електроенергия в страната.

Решението на проблема минава през изготвяне на национална енергийна стратегия, посочи още Топалов. Той подчерта, че трябва да се плати приоритетно на дружествата, от които зависи отоплението през есенно-зимния сезон.

Цялото интервю вижте от видео файла.