От НЕК превели 500 хил. лв. на „Топлофикация Сливен" ЕАД

Миньорите не бива да бъдат използвани за икономите отношения между две частни фирми, посочват от енергийното министерство

19.09.2014 | 16:05 Редактор: Мариета Иванова
От НЕК превели 500 хил. лв. на  „Топлофикация Сливен

500 хиляди лева са били преведени от НЕК към ТЕЦ "Сливен", въпреки тежкото състояние на електрическата компания, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

От съобщението става ясно, че от началото на годината на "Топлофикация Сливен" ЕАД са изплатени над 80% от дължимите суми. Към останалите си контрагенти НЕК е изплащала средно около 58% от натрупаните задължения. Отговорност на ръководството на "Топлофикация Сливен" ЕАД е да се разплаща ритмично с контрагентите си, посочват още от енергийното министерство.

От ресорното ведомство коментира още, че „за да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини "Черно море" правителството разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите. Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми.

НЕК ЕАД в качеството си на обществен доставчик на електрическа енергия няма търговски взаимоотношения с "Мини Черно море". Отговорност на "Топлофикация Сливен" ЕАД е да се разплаща със своите контрагенти, като в същото време не трябва да крие своята отговорност зад гърба на Държавата. Поради непоследователни и некомпетентни управленски решения и водената до момента ценова политика НЕК ЕАД е принудена да работи при изключително влошена финансова рамка.

Още веднъж държим да бъде отбелязано, че НЕК ЕАД не е в никакви търговско-правни отношения с "Мини Черно море".

Считаме за несправедливо както Обществения доставчик на електроенергия, така и миньорите, работещи в мините, да бъдат заложници на икономическо-правните отношения между субекти извън държавата,“ посочват от енергийното министерство.

Стачката за неизплатените възнаграждения продължава вече трети ден, като от вчера- 18 септември, протестът премина в ефективен. Около 60 миньори останаха под земята с искане да получат заплатите си за последните два месеца. Към обяд на 19 септември четирима от стачкуващите са били извадени от протеста заради здравословни проблеми.

Миньори от Бобовдол и Перник подкрепиха колегите, като първите спряха работа за около час, а другите- блокираха движението по главния път "Е-79" край пернишкото село Драгичево.