Софийският апелативен съд отказа да отмени заповедта за задържането на Цветан Василев

18.09.2014 | 15:01 Редактор: Ирина Георгиева
Софийският апелативен съд отказа да отмени заповедта за задържането на Цветан Василев

Мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев ще бъде задържан от българските власти за 72 часа веднага щом пристигне у нас. Това стана ясно след като Софийския апелативен съд потвърди решението на първата инстанция и не уважи жалбата на банкера срещу искането на прокуратурата за задържането му.

И този състав на съда мотивира решението си с аргумента, че обжалване може да има само ако лицето вече е задържано в ареста или лишено от свобода. Магистратите обясниха,че мярката може да бъде смекчена единствено от този, който я иска - прокуратурата.  Извън съдебната зала, защитата на Василев каза, че са настоявали за това пред обвинението, но без резултат.  Днешното съдебно решение е окончателно. По думите на адвокат Симеонов, то ще повлияе сериозно на готовността на Василев да се върне в България.

"В тази ситуация означава, че от границата - дали ще е сухопътна или на Летище София  Цветан Василев ще бъде задържан по това постановление на Софийската градска прокуратура за довеждането му в съда." - коментира Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.

А банкерът искал да се върне в страната свободен, за да работи по оздравяването на КТБ, твърди адвокатът му. Той заяви, че все още не се е чувал с клиента си. Не смятал да му съобщава решението на съда по телефона, защото имал съмнения, че се подслушва. Последно с Василев са се срещали в края на август. Тогава в Белград пили кафе. Къде се намирал в момента банкерът, българският му адвокат не знаел. Решението му да се предаде на сръбските власти било доброволно и взето самостоятелно. 

"Интерпол лично не издирва никого. Той уведомява съответните полицейски служби, които извършват издирването на територията на съответната държава. В дадения случай трябва да се задействат полицейските служби на Сърбия.В момента, в който се разбра че те са започнали действия по неговото издирване Цветан Василев се яви." - обясни Симеонов.

Адвокатът на банкера съобщи,че се притеснява за сигурността на клиента си.Преди 2 седмици получили информация, че има поръчка Цветан Василев да  бъде премахнат физически. От кого е заплахата Константин Симеонов отказа да съобщи.

Междувременно малко след като българската заповед за ареста на Цветан Василев беше потвърдена от Апелативния съд, банкерът заяви от Белград, че не бърза да се прибира у нас и, че ще изчака процесът по екстрадицията му в Сърбия. Изявлението си банкерът направи пред районното полицейско управление в Белград, където ще се подписва всеки ден докато бъде предаден на българските власти.

Служебният премиер Георги Близнашки от своя страна отново призова Цветан Василев да се върне в България. Пред журналисти той заяви, че банкерът трябва да се върне и да съдейства на правосъдието за бързото изясняване на ситуацията с КТБ.