Веселин Методиев: Образователната система се променя бавно

Ефективност може да се търси при намаляване на регулацията, коментира преподавателят и бивш министър на образованието

15.09.2014 | 10:09 Редактор: Мариета Иванова
Веселин Методиев: Образователната система се променя бавно

Образователната система е консервативна и се променя бавно. Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият образователен министър и настоящ преподавател в Нов български университет доц. Веселин Методиев. Според него думата „реформа“ не е подходяща, когато става дума за образование. Той посочи, че образователната система може да се промени по обективни причини- като например демографски натиск или голяма технологична промяна. И по двете линии промяната вече се осъществява в България, посочи още Методиев.

Той заяви и, че подобряване на ефективността може да се търси след намаляване на регулацията.

Според него държавата трябва вземе много тежки решения предвид факта, че в последните години има по-малко родени деца, а броят на университетите остава същия.

В тази връзка той посочи, че в Германия след 20 години дискусии е започнал процес на сливане на университети. - „И ние ще тръгнем по този път. Дотогава, тези, които могат ще останат конкурентоспособни ще продължават да има своя кръг от интереси. Другите, които намаляват този интерес, според действащата стратегия и нормативи ще стигнат дотам, че ще бъдат лишени от средства“.