Проведе се кръгла маса в МС, посветена на финансовите рискове при управлението на евросредства

Целта е да се възстанови диалогът между всички заинтересовани страни

02.09.2014 | 12:43 Редактор: Ирина Георгиева
Проведе се кръгла маса в МС, посветена на финансовите рискове при управлението на евросредства

Кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства се проведе в Министерския съвет. Събитието за първи път събра на едно място представители на всички заинтересовани страни – общини, контролни органи, представители на управляващите органи на оперативните програми, както и на структурите с контролни функции при управлението на публични средства и прилагането Закона за обществените поръчки.

Целта на кръглата маса е да се възстанови диалогът между всички заинтересовани страни, свързани с изпълнението на проекти, финансирани от европейските фондове.

Обсъдени са състоянието на системите за управление и контрол, основните констатации от изготвен анализ на консултантска компания относно финансовите корекции и мерките за намаляването им през следващия период, както и механизмите за оптимизиране на контрола и предотвратяване на сериозни грешки в бъдеще.

На форума присъстваха представители на Държавен фонд „Земеделие”, дирекция „Национален фонд”,  „Одит на средствата от ЕС”, Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за обществени поръчки, Висшият административен съд, Прокуратурата, Икономическа полиция и ДАНС. Заместник министър-председателя по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова призна, че при управлението на европейските фондове у нас са допускани куп грешки.

От думите на Цанова стана ясно още, че до момента 166 млн. лева финансови корекции по ОП е понесла държавата ни и те се дължат предимно от обществените поръчки. Цанова предложи  да бъдат небелязани спешно четири мерки за ограничаване на финансовите корекции. Първата е оптимизиране на процедурата на финансовите корекции, което касае сроковете, отговорността и обжалванията. Мярка номер две - оптимизиране на системите за финансово управление и контрол на Управляващите органи на оперативните програми. Третата мярка касае ограничаване на финансовите корекции, наложени вследствие на нарушения, свързани с възлагането на обществените поръчки, а четвъртата - спазването на изискванията за устойчивост на инвестициите.

Според служебният министър на финансите Румен Порожанов всички проблеми, свързани с еврпроектите у нас, както и спрените средства по различните програми ще изчезнат при едно правилно управление на европейските фондове. Според него правилното управление на средствата и допуснатите грешки дават отражение във всяко измерение на бюджетите.

Столичната община е най-големият бенефициент у нас. На форума присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че Столичната община не случайно е най-големият бенефициент у нас, защото тук живеят 20 на 100 от населението на България.

„Всички тези хора плащат данъците си тук и имат правото да използват и европейските средства за подпомагане и подобряване на живота им”. - заяви кметът на София.

Йорданка Фандъкова подчерта, че е много важно да правим разлика между умишлени и случайни грешки при управлението на евростредствата.

Най-големият дял на финансовите корекции е в следствие на нарушения във връзка с процедурите за избор на изпълнител по всяка от ОП.