Започват да се движат първите таксиметрови шофьори-парамедици

Те са обучени за оказване на първа долекарска помощ

01.09.2014 | 17:48 Редактор: Ирина Георгиева
Започват да се  движат първите таксиметрови шофьори-парамедици

От 1 септември в София вече се движат първите 15 таксиметрови шофьори-парамедици. Те са обучени за оказване на първа долекарска помощ при инциденти на пътя. Инициативата е съвместна- на БЧК и Клуб "Активна сигурност". Идеята на проекта е да се обучат още 85 таксиметрови шофьори.
Таксиметрови шофьори-парамедици са обучени да оказват първа долекарска медицинска помощ до пристигането на Спешна помощ и разполагат с напълно оборудвани коли. Шофьорите ще имат редовни смени, но ще се отзовават само при нужда. Всеки от тях ще има връзка с телефон 112 чрез таблет, а помощта му ще бъде безплатна.

"Присъствал съм на много такива инциденти, колкото съм можел съм помогнал. Сега ще помагам много." - заяви Владимир Владов.

Според БЧК таксиметровите-парамедици не са конкуренция на Спешната помощ, а допълват усилията на държавата при спасяването на човешки живот.

"Обикновено таксиметровите шофьори са най-активните." - допълни Христо Григоров от БЧК.

Моделът е взаимстван от други европейски държави и ще продължи 4 месеца.  Сега се финансира чрез дарения, но след края на проекта се предвижда среща със здравното министерство, на която да се реши бъдещето на проекта.